Прослава новомученика пребиловачких

Прослава новомученика пребиловачких започела је у суботу 5, августа служењем празничног вечерња са Петохлебницом, коју је служио игуман житомислићки Данило са братством манастира. У недељу, 6. августа Свету Архијерејску Литургију служио је  умировљени епископ Г. Атанасије уз саслужење великог броја свештеника и ђакона. Након  ломљења славског колача уприличен је славски ручак у дому у Пребиловцима.

ЦО Чапљина

/СРНА/ – Пребиловци данас свједоче радост Живота а не смрт

Његово преосвештенство умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије служио је данас у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима Свету архијерејску литургију поводом прославе Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.
Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици. 

Владика Атанасије је у својој бесједи рекао да су Пребиловчани два пута страдали – први пут 1941. када су су поубијани, а потом 1992. када су и мртви опет убијени и када су њихове кости миниране. 

„На овом мјесту се морамо учити љубави, вјери и жртви, јер је то суштина православља. Морамо бити бољи и достојни своје традиције и својих предака“, рекао је владика Атанасије. 

Он је нагласио да му је драго да Пребиловци пребивају и да се живот враћа у ово страдалничко мјесто. 

Парох чапљински Марко Гојачић каже да број људи који се сваке године окупи у Пребиловцима свједочи колико су ово мјесто и пребиловачки новомученици важни за српски народ. 

„Порука из Пребиловаца је данас да се људи врате и обнове своје домове и да буду уз Цркву. Поред обнове грађевина морамо да се обнављамо и духовно, да обновимо сами себе. Надам се да ће сваке наредне године овдје да буде још више људи и да ћемо овдје свједочити не смрт, већ васкрсење и радост живота“, рекао је парох Гојачић. 

Предсједник Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура подсјетио је да су Пребиловци најстрадалније село у Европи у Другом свјетском рату. 

„Ово мјесто би требало да нам буде симбол и ослоноац за успостављање културе сјећања на наше жртве у правом смислу и онако како то раде Јермени или Јевреји“, каже Јахура. 

Он додаје да је данас у Пребиловце дошло више од 200 људи из Београда и Новог Сада, али и чланова Удружења „Јадовно“ из Бањалуке, Градишке, Приједора. 

Миле Зељић, предсједник Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ у Козарској Дубици, каже да су данас у Пребиловце стигли чланови овог друштва, али и још неколико друштава из Козарске Дубице да би одали почаст пребиловачким жртвама. 

„Велика је сличност између Пребиловаца, Козарске Дубице, Градине, Јасеновца. Основни мотив је да се поклонимо жртвама и кажемо да их нисмо заборавили и да ћемо их вјечно памтити“, рекао је Зељић.

Мјештанин Пребиловаца Бојан Екмечић каже да је 6. август велики дан за Пребиловце, јер се пребиловачке жртве на тај дан када су страдали 1941. сада славе као свети. 

Он додаје да данас има живота у Пребиловцима, да има и младих људи и да се нада да ће бити још више. 

Његова светост патријарх српски Иринеј 8. августа 2015. године је освештао Храм Васкрсења Христовог који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници која се налазила на мјесту данашњег Храма. 

По повратку Срба у Пребиловце, након 2000. године, остаци костију пребиловачких новомученика су сакупљени. Стали су у седам ковчега и они су 2015. сахрањени у крипти Храма Васкрсења Христовог који је урађен по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и симбол живота. 

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. од укупно хиљаду становника убијено 850, од којих 600 жена и дјеце. Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. године суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја. 

Ово мјесто је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве „Чагаљ“ припадници ХОС-а и ХВО-а, под командом генерала Јанка Бобетка, упале у село. 

Храм у Пребиловцима саграђен је уз добру вољу, разумијевање и помоћ предсједника Српске Милорада Додика, али и захваљујући донацијама Срба у дијаспори. 

У Пребиловцима је данас било више стотина људи из цијеле Херцеговине, бројних градова из Републике Српске и Србије, а међу присутнима били су и начелници општина Невесиње Миленко Авдаловић и Љубиње Дарко Крунић.