Црква на Сељанима прославила крсну славу – Светог Пантелејмона

Црква на Сељанима прославила је крсну славу – Светог великомученика и исцјелитеља Пантелејмона. Свету литургију служио је свештеник Зоран Илић, а потом су вјерници приступили светој тајни причешћа. Након литије обављен је обред ломљења славског колача. Наздрављајући присутнима домаћин славе Душан Папић рекао је да наредне године Црква на Сељанима слави десет година од освећења и позвао све оне који воде поријекло из овог села да дођу и буду примјер млађим нараштајима у очувању српске традиције и културе. 

У својој бесједи свештеник Зоран Илић поручио је да када долазимо на свету литургију треба увијек да се сјетимо Светог великомученика и исцјелитеља Пантелејмона и промјене коју  је крштење у њему изазвало, да је од Пантелеона – свемоћног,  постао Пантелејмон – свемилостиви који воли другога човјека.

– Да се љубав Божија која је вјечна излије у овај свијет према нама, загрије наша срца и да нас приближи једне другима, Богу самом и данашњем мученику Пантелејмону – нагласио је Илић.

Да љубав према родном завичају не познаје границе може се видјети и на примјеру професора  Саобраћајног  факултета у Београду Милорада Килибарде, који сваке године дође у своје родно мјесто и присуствује овом сабору.

– Тежња свих људи који воде поријекло са Сељана и њихових потомака који живе у расијању, је да се окупљамо око овог светог Храма, како би очували православну вјеру и наставили нашу традицију, јер то је  једини начин да се очува идентитет српског народа – рекао је Килибарда.

Иако је ово село скоро напуштено, са великом сјетом и сјећањем на дјетињство, професор Јово Килибарда, каже да му је завичај у срцу и да у мислима никад није отишао из Сељана.

– Из  завичаја сам отишао седамдесетих година и сваке године радо дођем на крсну славу, а данашњи дан је једана од ријетких прилика да се окупимо и видимо са нашим рођацима, комшијама и пријатељима – додао је Килибарда.

На православном гробљу у Сељанима гдје се налазило највјероватније грчко гробље, мјештани овога краја по благослову епископа ЗХиП започели су изградњу храма у јесен 2006. године. Радови су трајали непуне двије године, да би на Дан светог великомученика Пантелејмона 9. августа 2008. градња завршена и храм освећен.

 Овај свети чин извршио је протојереј ставрофор Радивоје Круљ, уз саслужење надлежног свештеника Мирослава Ратковића и оца Зорана Илића. У овом селу, гдје живи само једна православна породица Ристa Килибарде, на дан славе окупе се вјерници поријеклом из овог краја.

Извор: Радио Невесиње, Верица Чупковић