У Требињу представљена нова књига Владике Григорија „Преко прага“

На љетној сцени Културног центра у Требињу 9. августа је представљена збирка прича Преко прага Његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија. Многобројној публици сабраној под звјезданим требињским небом књигу су представили књижевници Миљенко Јерговић и Владимир Пиштало, те сам аутор. Посјетиоци су имали прилику не само да чују занимљиве и драгоцјене осврте о књизи већ и да упознају владику Григорија у једном новом свјетлу – у улози књижевника.

 Представљајући збирку прича Преко прага, књижевник Миљенко Јерговић истакао је да је ријеч о књизи која приповједачким средствима потпуно осваја читаоце и свједочи важне чињенице свога времена. „Говори о људима који су другима чинили зло, али много више о људима који су од других подносили зло и притом чини нешто драгоцјено у књижевности, животу и нашем одрастању. То је у књижевном смислу изванредно добро изведено, у друштвеном смислу страшно важно, а у моралном смислу бескрајно драгоцјено“, додао је Јерговић.

За Владимира Пиштала пак владика Григорије је човјек који је окренут другима, обнављању и радости живота и који има способности да види много љепоте у људима и крајолику. Према његовим ријечима, у причама владике Григорија мртви људи никада не одлазе, па смрти у одређеном смислу и нема. „Посебно је важан осјећај радости код владике Григорија. Он се враћа радости, шали и не зна се гдје престаје молитва, а почиње прича, гдје престаје шала а почиње поука“, нагласио је Пиштало.

На самом крају, публици се обратио и аутор збирке владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Појашњавајући шта га је подстакло да се посвети писању, владика је нагласио да његове приче „показују да је живот често пута комплекснији него наша имагинација и измишљање приче, које свакако може бити корисно и умјетнички важно. Ове приче, тим прије што су истините, дају важан аспекат свему што можемо прочитати у овој књизи“.

Владика Григорије се и раније бавио књижевним радом чији су плод неколике књиге, књига бесједа и разговора Долази час и већ је настао, књиге новела Лазар и Прича о старом краљу, те књига колумни Радост живота. Несумњиво је ипак да је, судећи према интересовању читалаца и броју продатих примјерака књиге, највећу пажњу изазвала управо његова посљедња књига, збирка прича, која је, непуна три мјесеца након објављивања у издавачкој кући Лагуна из Београда, доживјела чак неколико издања.