Слава храма у селу Главска

У Требињској Површи, у селу Главска,  прослављен је  празник и слава храма Пренос моштију светог првомученика и архиђакона Стефана. Овај древни храм своје оснивање веже за Средњи вијек и српску, требињску властелинску породицу Старчић. Он најбоље свједочи о постојаности српског народа, скоро на самој обали Јадранског мора. Немирна граница на којој се ово насеље налази, одредила је судбину и карактер како локалног српског становништва, тако и историјских и вјерских објеката. Кроз историју су забиљежена велика страдања и народа и православних цркава овог краја. Тако је било и у Главској, у рату 1991-1995. Хрватска војска 1992. године, у агресији на општину Требиње, спалила је српска села, минирала и девастирала цркве и поломила српска гробља. Велика страдања код људи послије подстакну жељу да порушено и уништено обнове и учине још бољим. Најбољи примјер томе је село Главска. Послије рата, уништено гробље и оштећена црква Св. Стефана темељито су обновљени, а обновљена је и слава цркве, на којој се окупи велики број мјештана, њихове родбине из земље и иностранства, као и комшија из околних села,  Иванице и Требиња. Свету литургију служили су парох Момчило Пејичић и отац Исаија. Слави храма у Главској, присуствовао је предсједник скупштине града Требиња  Драгослав Бањак и одборник у скупштини града Горан Вукоје. У разговору са народом и српским одборницима у општини Равно, они су упознати са проблемима Срба, који покушавају да обнове живот на својим спаљеним домаћинствима и уништеним имањима. Слави цркве, присуствовали су и представници СПКД Просвјета и удружења Ћирилица из Требиња и Иванице.

Посебна благодат и радост данашњег празника био је чин крштења дјевојчице Анђелине из породице Памучина. Света тајна крштења у овој страдалој, али и обновљеној цркви, изазвала је велику радост свих присутних. Њени родитељи Светозар и Јелена, данас живе у Београду, али иако су их животне околности одвеле далеко од родног краја, они су одлучили да малу Анђелину крсте у свом родном крају, у својој цркви, као што су чиниле и бројне генерације њихових предака. И прошле године у храму светог архиђакона Стефана у Главској, на славу храма, крштене су двије дјевојчице из породице Милишић. 

Парох отац Момчило Пејичић, испред СПЦ – Епархије Захумско Херцеговачке и Приморске, уручио је одликовање – грамату предсједнику црквеног одбора Славку Милишићу, за истакнуто вишегодишње учешће у обнови цркве Св. архиђакона Стефана у Главској.

Вјерни народ поздравили су предсједник скупштине града Требиња г. Драгослав Бањак, мјесни парох Момчило Пејичић и предсједник црквеног одбора Главска г. Славко Милишић. Домаћини су за све присутне припремили трпезу љубави.

Славу цркве у Главској – пренос моштију Св. првомученика и архиђакона Стефана, снимала је и тв екипа француског Канала 3. Они су снимали материјал који ће бити емитован у документарном програму ове телевизије, а тема је прослава вјерских празника и поријекло породице Милишић.

Милан Путица