Патријарх српски Иринеј у Требињу

Његова Светост Патријарх српски Иринеј допутовао је 11. маја у поподневним сатима у Требиње, гдје су га дочекали највиши званичници Српске православне цркве и Републике Српске, као и више хиљада грађана ове и сусједних херцеговачких општина. Патријарха су дочекали епископи Захумско-херцеговачки и приморски Григорије, Далматински Фотије, Западно-амерички Максим и умировљени епископ Атанасије (Јевтић); те предсједник Републике Српске Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Јово Турањанин, савјетник предсједника Србије Млађен Ђорђевић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, српски режисер Емир Кустурица, свештенство и монаштво Епархије ЗХиП, као и други бројни гости.

Након дочека патријарха на Градском тргу, свечана литија кренула је улицама града до Саборног храма.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је, обраћајући се у Саборном храму у Требињу Његовој Светости Патријарху српском Иринеју, да је Патријарх Иринеј дошао као свој међу своје, као духовни отац и молитвеник за овај народ и крај, а и истовремено и као син овог краја и народа. „Земља којом данас ходите је земља Христа коме служите, Светих апостола, Светог Саве и Светог Василија“, рекао је владика Григорије. И као што је некада давно, истакао је владика Григорије, изрекао страдални краљ Аклександар Карађорђевић, Требиње је кроз историју увијек рађало хероје, мученике и пјеснике. „Његове ријечи и сада стоје изнад врата Саборног храма подсјећајући нас на благодат Господњу која се вијековима излива на Светосавску и Световасилијевску Херцеговину, али и на одговорност, будност и пажњу на које нас позивају и обавезују светитељи и мученици, хероји и пјесници које нам је вјечни Отац наш небески даровао“, нагласио је владика Григорије. Пожеливши добородошлицу Његовој светости патријарху српском Иринеју, владика Григорије је поручио патријарху Иринеју да благосиља српски народ и овај крај.
„Предстојте нам у свим молитвама и службама и примите од нас смирену захвалност и љубав“, рекао је владика Григорије.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј, обраћајући се домаћинима и вјерницима у Саборном храму у Требињу, поручио је вјерном народу Херцеговине да буде поносан и радостан што припада цркви својој којој је остао вјеран и данас и у страшним тренуцима своје историје. „Зато верујем да овај народ неће никада пропасти јер је његову земљу облила крв светих мученика“, рекао је Патријарх Иринеј те додао да је српски народ научио да се препушта мудрим људима да га воде правим путем. Патријарх српски је нагласио да су Срби на путу Богочовјека Христа, те да се држе тог пута и свијетлих примјера вјере и оданости Богу, својој цркви и свом народу. „Нека је благословена ова света земља, овај народ Божији, Светосавски и Световасилијевски, нека су благословене и ваше вође које вас, Богу хвала, воде сигурним и Божијим путем“, поручио је Патријарх Српски Иринеј. Подсјећајући да је други пут у Херцеговини, Патријарх Иринеј је истакао да је велики Божији дар бити међу Херцеговцима, у оваквим приликама, са народом Божијим који се окупља око својих храмова на своја вјековна зборишта и сабиралишта. „Некада смо се, нажалост, делили као ми и они, а сада смо заједно, Господ и ми с њим. И зато ће овај народ живети, зато ће овај народ пребродити све невоље и препреке и наставити Божијим путем, путем Светог Саве који је некада ходао овом светом земљом и путем највећег чудотворца Светог Василија, кога је изнедрила српска мајка на овом светом простору и овој светој земљи“, рекао је патријарх Иринеј.
Истичући да се радује што је у светој земљи Херцеговини, Патријарх Иринеј је подсјетио да када је некада давно први пут био у Требињу као војник, прва наредба му је била да се у цркву не смије ићи.
„Данас је, Богу хвала, друго време, данас овако дочекан са љубављу и срцем овог народа знам да нема већег дара и благослова Божијег“, рекао је Патријарх Иринеј.
Послије Саборног храма Патријарх је прислужио свијећу свим погинулим борцима Требиња у протеклом рату, на споменику подигнутом њима у част и сјећање.

Патријарх Иринеј је потом, са својим домаћином Епископом Григоријем и гостима, посјетио Херцеговачку Грачаницу, гдје је након обиласка храма приређена свечана вечера.

Бесједа Епископа Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Бесједа Патријарха Иринеја

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.