Слава храма у Биограду

Храм успења пресвете Богородице у Биограду обиљежио је данас крсну славу. На овом историјском мјесту  одржан је и велики народни сабор који је поред мјештана окупио и њихове пријатеље и госте из читаве Херцеговине. Светковина традиције и витештва у Биограду одржана по 142. пут на дан великог хришћанског празника.

Свету литургију у Храму успења пресвете Богородице служили су игуман манастира Светог Саве на Голији Данило Трпчевски и мјесни свештеник Немања Лукета, а након тога испред цркве обављен је обред ломљења славског колача. Освјештани су и темељи Парохијског дома.

У пригодној бесједи свештеник Лукета је позвао вјернике да уз Божију благодет  живе у љубави, миру и слози, да се радују поштујући највеће хришћанске врлине. Захвалио се и игуману Данилу који је дошао из Будимљанско-никшићке епархије да са Невесињцима подијели духовну радост празника.

Лукета је најавио да Црквени одбор планира завршетак радова у унутрашњости цркве и изградњу Светодсавског парохијског дома.

− Уз помоћ добрих људи  и донатора завршићемо ово богугодно дјело и украсити дом Господњи, али прије свега желимо да обновимо духовни живот у овом мјесту − поручио је Лукета.

Младен Лазић је дошао из Сомбора да присуствује Великогоспојинском сабору у Биограду. По мајчиној линији корјене вуче из овог села и то га је повукло да обиђе даље рођаке и упозна српске обичаје Херцеговине. Под јаким емоцијама најавио је да ће наредне године бити кум славе Велике Госпојине.

Након славског обреда и порука духовних отаца, домаћина и гостију славске свечаности настављене су уз пјесму и пријатељске разговоре.

 Спортски дио светковине традиције и витештва протекао је у соколским надметањима. У скоку удаљ тријумфовао је Радован Спремо, док је у бацању камена с рамена најбољи хитац имао Бошко Ковачевић.

У потезању клипа неприкосновен био Драган Зубац, а у потезању конопа побиједила је петочлана екипа Српског Сокола.

Побједник турнира у малом фудбалу је екипа Росонери која је у финалу савладала Горње  хоризонте резултатом 2:0.