Патријарх Иринеј служио Свету Архијерејску Литургију у Мркоњићима

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј началствовао је 12. маја 2012. године, на празник Светог Василија Острошког, уз саслужење Преосвећене Господе Епископа Захумско-херцеговачког Григорија, умировљеног Херцеговачког Атанасија, Будимљанско-никшићког Јоаникија, Далматинског Фотија и Западноамеричког Максима, Светом Архијерејском Литургијом у херцеговачком селу Мркоњићи, у цркви која је подигнута на мјесту родне куће великог српског светитеља и чудотворца. 

Светој Архијерејској Литургији у Мркоњићима, у Поповом пољу, уз представнике локалних власти источнохерцеговачких општина, присуствовало је више хиљада вјерника из Херцеговине и сусједних црногорских градова, представници источнохерцеговачких општина, као и бројни гости из Србије, Црне Горе и других земаља.

“Свети Василије се удостојио велике милости Божије и ту милост даје свима који му приступају са вером, молитвом и љубави” рекао је Патријарх Иринеј и додао: “Господ нам је дао велике свете личности и светиње којима се поносимо. Господ нам заповиједа не само да се међусобно поштујемо већ смо позвани да волимо и поштујемо и друге народе и да љубимо непријатеље своје”, истакао је српски Патријарх.

Он је позвао српски народ да никада не затвара пут који су му указали свеци својим примером, животом и вјером, јер је то, како је рекао, пут ка Богу.

Умировљени епископ Атанасије је поручио да је Свети Василије Острошки и Твродшки амбасадор на земљи свих светих на небу, који је са Христом и у Христу људима показао пут ка Богу.

Након Свете Алрхијереске Литургије, којој су, између осталих, присуствовали и председник РС Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Јово Турањанин и савјетник предсједника Србије Млађен Ђорђевић, патријарх Иринеј уручио је прослављеном српском филмском режисеру Емиру Кустурици Орден Светог Саве првог степена, којим га је, на приједлог Епархије ЗХиП, одликовао Синод СПЦ за велики допринос у очувању културних вредности српског народа и задужбинарство.

Истичући да је Орден Светог Саве најзначајније признање у његовом животу, Кустурица је рекао да човјек који се веже за Светог Саву долази до апсолутне чистоте духа, која једино може да спасе овај свјет.

“Ово за мене значи највишу степеницу на коју може да се стане са духовним узвишењем и осјећањем”, истакао је Кустурица након што му је уручен орден и додао да Свети Сава доноси идеју племенитости и жртвовања.

Кустурица је напоменуо да се ово признање не може поредити ни са једним досадашњим, те да има још већи значај јер му је додијељено на светом мјесту, мјесту рођења Светог Василија Острошког, једног од највећих светаца у српском народу.

Предсједник Додик је, након Свете Архијерејске Литургије, изразио захвалност Цркви која, како је рекао, свих ових година ради на томе да се народ идентификује са својом Црквом и да на тај начин покаже српски национални идентитет који најбоље одражава вјера у мир, љубав према људима и живот са људима.

“Ширење љубави је обавеза хришћанска коју морамо сви да поштујемо и у њу да вјерујемо”, истакао је Додик, поручујући да се то на најбољи начин види у Херцеговини, јер ту живи народ који се снажно идентификује са Црквом и нацијом.

Патријарх Иринеј је након Мркоњића посјетио Манастир Тврдош а потом се у поподневним сатима упутио у Никшић. Сутра, последњег дана његове прве посјете Херцеговини и Епархији Захумско-Херцеговачкој и Приморској, посјетиће Гацко, Невесиње и Мостар.

Бесједа Епископа Атанасија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Бесједа Патријарха Иринеја

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Говор Емира Кустурице

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.