Света Литургија у селу Лугу

У недељу 17. септембра 2017. године служена је Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице у селу Лугу поводом почетка радова на реконструкцији храма. Свету Литургију је служио јереј Милош Ловрић уз присуство многих мјештана села Луг и Локвице. Након Свете Литургије уприличено је послужење за све присутне.

Православна Црква Успења Пресвете Богородице у селу Лугу по броју писаних историјских података који се на њу односе, спада међу најзначајније мале гробљанске храмове, саграђене у средњем вијеку. Црква се налази у сеоском гробљу са стећцима и великим бројем старих камених крстача, а проглашена је за национални споменик културе. Десетина лијепо клесаних надгробних споменика свештеника из породице Одавић у гробљу око цркве свједочи да је у дужем периоду Луг био важан парохијски центар у том дијелу Херцеговине.

Црква је саграђена у фебруару 1503. године, на темељима старе цркве из ранијег периода. Ктитор Цркве је био монах Роман из Манастира Тврдош, а саградио је познати дубровачки зидар Михоч Радојевић који је поријеклом из Требиња.

Благомир Одавић