Посјета Патријарха српског Г. Иринеја Гацку

Више хиљада грађана Гацка данас је пред црквом Свете Тројице, у изградњи, дочекало Његову Светост патријарха српског Иринеја. Његова Светост је током прве посјете Гацку благословио окупљени народ и овај херцеговачки град, те поручио да је одушевљен величанственим дочеком.

„Херцеговина је Пијемонт српства. Поносан сам и охрабрен вером и поносом овог народа који је јединствен и окупљен око својих светих храмова. Док будемо свој живот темељили на нашој вери, светлој историји и дивним обичајима, нема потребе да мислимо ни за себе, ни за оне који долазе после нас“, рекао је Партијарх српски.

Патријарх Иринеј каже да је охрабрен оним што је доживио у Херцеговини у посљедња три дана, јер није могао ни претпоставити да је духовно, национално и морално стање такво каквим га је доживио током посјете. Његова светост је Гачанима и Херцеговцима поручио да се држе вјере и Христовог пута.

„Држите се пута Христовог. Док смо на том путу, знајте, да је путовођа народа Господ наш који није оставио ни претке наше, нити ће оставити нас. Иако смо на великој ветрометини и на нас ударају многе силе, морамо се уздати у Бога и у њега гледати слушати га, јер онда смо све своје бриге решили „, рекао је Патријарх Иринеј.

Његова Светост је рекао окупљеним вјерницима да треба да буду поносни што су Херцеговци и што имају у кога да гледају и чији пут да слиједе. Он је рекао да је поносан на велелепне богомоље у Херцеговини, напомињући да је једну такву – манастир Светог Саве, освештао данас у Голији, којег се не би постидјели ни краљ Милутин и сви Немањићи.

Упућујући ријечи добродошлице патријарху Иринеју, начелник општине Гацко Милан Радмиловић рекао је да је Његова Светост дошао у завичај Владисавића, Зимоњића, јунака из славног Стојановог времена, у родно мјесто бројних генерација из времена буна и устанака.

„Добро дошли у завичај најљепшег српског језика, традиције и обичаја, нашег свенародног памћења, које преносимо с генерације на генерацију“, рекао је Радмиловић.

Овом скупу присуствовали су домаћин Епископ Захумско-херцеговачки Григорије те Епископи: Западно-амерички Максим, Будимљанско- никшићки Јоаникије,  као и умировљени Епископ Атанасије.