Посјета Патријарха српског Г. Иринеја Невесињу

У оквиру тродневне посјете Херцеговини Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј посјетио је Невесиње, у поподневним часовима у недјељу 13. маја. Свештеници и градски званичници са вјерним народом дочекали су Његову Светост на Градском тргу, одакле се литијом кренуло ка саборном храму Вазнесења Господњег. Послије уласка у храм, поклоњења часном престолу и потписивања Светог јеванђеља, Патријарх је литијски пропраћен до тријема у храмовној порти, одакле му је ријечи добродошлице упутио начелник Невесиња господин Бранислав Миковић и замолио га да поучи и благослови окупљени народ.

Патријархове ријечи имале су посебну  топлину када је говорио о својим војничким данима проведеним у Невесињу. Са сјетом је рекао да му је те хиљаду деветсто педесет и треће године било забрањено да долази у храм у који је сада дошао и да је његова радост неописива што сада види око тог истог храма тако велики број људи, окупљен поводом доласка Патријарха српског.

У име грађана Невесиња начелник Миковић поклонио је Његовој Светости, за ову прилику посебно израђене гусле. Након званичног дијела посјете Патријарх је са својом пратњом у храмовној порти направио полусатни предах прије поласка за Мостар. Вријеме тог предаха протекло је уз наизмјеничну народну пјесму и одабрани инструментални репертоар, који су извели професори музичке школе „Свети Роман Мелод“.

Ријечи добродошлице начелника Миковића и бесједу Његове светости достављамо у аудио формату.

Бесједа Патријарха Иринеја

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Бесједа начелника Невесиња Бранислава Миковића

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.