Донаторскa вечерa у Београду за обнову Саборне цркве у Билећи

На донаторској вечери одржаној у ресторану „Амфора“ у Београду за обнову Саборне цркве Светог Саве у Билећи прикупљено је више од 30 хиљада евра.  Организатор ове хуманитарне манифестације је Завичајни клуб Билећана који живе у Србији.

Позиву организатора да учествују и помогну обнову билећке цркве одазвали су се успешни пословни људи, привредници, Билећани, Херцеговци и њихови пријатељи.

Посебан допринос овој акцији Билећана у Београду дао је проф др Миленко Џелетовић који се ангажовао од самог почетка и својим знањем и организационим способностима допринео да се постигне овакав импозантан успех у прикупљању средстава.

Билећани су успели оно што другим завичајним удружењима Херцеговаца до сада није пошло за руком  – за једно вече прикупили су највиши износ новца за помоћ свом завичају.

Донаторску вечеру су блаосиљали свештеници Стојадин Павловић, главни уредник редакције ТВ „Храм“ и Александар Грчић, билећки парох. Грчић је присутне добротворе упознао са историјом настанка Саборног храма у Билећи, као и динамиком радова на цркви.

Он је напоменуо да су до сада на цркви обављени спољни грађевински радови, поправљен кров, звоник, обновљена спољна камена фасада, а да предстоје унутрашњи радови на уградњи каменог пода, израда иконстаса и фрескописање.

Дирeктор канцеларије за вере Владе Србије Милета Радојевић, поздравио је Билећане и њихове госте и обећао у име канцеларије и српске владе да ће и држава Србија помоћи обнови храма у Билећи. Помоћ Билећанима који обанављају своју цркву обећао је и Млађан Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Миодраг Дунђеровић председник Управног одбора Завичајног клуба Билећана у Србији још једном се захвалио свим добротворима који су се одазвали позиву Клуба да помогну сиромашној Билећи. Он је подсетио на историјат градње цркве Светог Саве у Билећи из времена Аустро-угарске монархије која је дала дозволу за подизање храма али у романско-готском стилу.

„Црква је требало да буде саграђена у византијском стилу, али противљењем Аустроугарске, то им ипак није дозвољено. Мјештанима Билеће стигао је допис Земаљске Владе из Сарајева да ће пројекат за изградњу цркве стићи из Беча, као и да је то једини начин да црква буде изграђена.

Пројектом из Беча, Аустроугарске власти су захтевале да се црква не сагради у византијском стилу, већ у романско-готском стилу, архитектури која је типична за Католичку цркву. Срби су тада направили побуну, али узалудну јер су власти поручиле да је изградња у романско-готском стилу услов да се црква гради. Народ је попустио и црква је саграђена по пројекту из Беча, са каменом из околине Билеће, истакао је Дунђеровић.

„Црква је после Другог светског рата претворена у магацин и неколико година није радила. Данас Саборна Црква Светог Саве један је од симбола града Билеће, као и духовни, културни и историјски споменик.

Ако је спољашњост цркве морала да буде у романско-готском стилу онда ми данас кад је обнављамо можемо њену унутрашњост да осликамо у уредимо у српско-византијском стилу, рекао је Дунђеровић.

Рецитовањем стихова чувеног херцеговачког и српског песника Алексе Шантића гостима се обратио и глумац Милорад Капор. Такође, присутне су позрдравили и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији Светозар Црногорац…

Велики допринос организовању донаторске вечере дао је и власник ресторана „Амфора“ Неђо Тркља који је угостио своје Билећане и њихове пријатеље.

Програм донаторске вечери водио је Божо Вукоје, који се, уз остале Билећане и чланове Завичајног клуба, посебно истакао у организацији ове хуманитарне акције.

Билећани су на крају вечери напоменули да је ово само почетак акције. Људи који су до сада учествовали и помагали свој крај у више од 30 хуманитарних акција наставиће да раде и помажу своју родну Билећу.

Клуб планира да уз организацију предстојећег Сијела Билећана организује још донаторских вечери на којима ће се прикупљати новац за обнову цркве али и за друге намене.

Извор: Билећа.рс
Фотографије : Слободна Херцеговина