Митровданске свечаности у Невесињу

Попут претходних година и ове у Невесињу Митровданско молитвено сабрање прате и бројне свечаности у граду. У празник нас је ове године увела промоција монографије „Невесињска бригада у рату 1992-1995“ пуковника Зорана Јањића одржана вече уочи празника. На промоцији су поред аутора монографије говорили: начелник општине Невесиње господин Миленко Авдаловић, Ратни командант Петог батаљона Невесињске бригаде Никола Гузина и ратни посланик у скупштини Републике Српске господин Момчило Голијанин. Промотери су публику на веома живописан начин вратили у период када је Митровдан за нас постао незаобилазан празник у годишњем календару и подсјетили нас на то како су се у најтежем времену у нашим људима пројавиле највеће врлине. У кратком програму који је пратио промоцију стихове је говорио прослављени глумац Небојша Глоговац. Своје стихове говориле су и младе пјесникиње Милица Радовановић и Ана Самарџић чије су пјесме на тему Митровдана награђене на конкурсу Општинске борачке организације.

Празничну литургију служио је епископ Григорије са епархијским свештенством. У литургији су учествовали бројни гости који су се окупили са свих страна поводом централне славе Борчке организације Републике Српске. Епископ се бесједом обратио окупљеном народу након ломљења славског колача и завршене литургије.

Бесједа Еп. Григорија на Митровдан у Невесињу

Поред уобичајених садржаја Митровдан је ове године увеличало откривање и освјештање споменика. Овим поводом у празнику су узели учешћа предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и други високи званичници. Споменик слободи открили су предсједник Додик, министар Савановић, начелник општине Миленко Авдаловић, мајка два погинула борца Војске Републике Српске Душанка Кузман и дијете рођено седам дана послије очеве јуначке смрти Момчило Вуковић. Након откривања споменика услиједило је освјештање, те владичина сажета бесједа. Потом је услиједио кратак програм са обраћањима званичника. Говори свих званичника, као и владичин, били су проткани поруком да нас поуке из тешких ратних година морају умудрити да оно што смо сачували у том времену сада треба да изграђујемо и унапређујемо. 

Бесједа Еп. Григорија на освештању споменика у Невесињу