„Просвјета“ захвалила покровитељима „Шантићевих вечери поезије“

Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ “Просвјета” Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво /СПКУД/ “Гусле” додијелили су захвалнице покровитељима 98. манифестације “Шантићеве вечери поезије”, која је одржана у октобру у Мостару.
Повеље захвалности добили су премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Србије Ана Брнабић, министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић, министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић.

Ово признање добили су и директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић, потпредсједник Федерације БиХ Мелика Махмутбеговић, премијер Херцеговачко-неретванског кантона Невенко Херцег, градоначелник Мостара Љубо Бешлић, те Милутин Перић и Денис Петрић.

Захвалнице су добили и сви покровитељи манифестације, међу којима и Новинска агенција Републике Српске “СРНА” за медијско покровитељство манифестације.

Потпредсједник мостарске “Просвјете” Сања Бјелица Шаговновић захвалила је синоћ свима који су помогли да се Шантићеве вечери поезије ове године одрже на изузетно високом нивоу, те подсјетила да је ријеч о најзначајнијој културној манифестацији за Србе у Мостару, али и манифестацији значајној за град.

“Овом манифестацијом не само да се сјећамо нашег великог пјесника који је кроз своје пјесме прославио Мостар, већ његујемо нашу културу, историју, чувамо идентитет. Славећи Шантића, славимо и промовишемо и вриједности за које се он залагао – мир, љубав, толеранцију”, навела је Шаговновићева.

Она је подсјетила да је кроз седам дана манифестације одржано десет програма, међу којима представа, промоције књига, поетско вече, те додијељена награда “Алекса Шантић” пјеснику Пери Зупцу.

Директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је да су овогодишње Шантићеве вечери поезије биле на завидном нивоу, те да такве манифестације не успијевају организовати ни пуно већи градови и организације са већим средствима и људским ресурсима.

Премијер Херцеговачко-неретванског кантона Невенко Херцег поручио је да ће кантонална Влада и даље бити уз “Просвјету” да би заједничким снагама допринијели да Мостар буде оно што заслужује, а то је европска престоница културе.

Програм вечери својим наступом увеличали су ученици Основне музичке школе “Свети Роман Мелод” из Невесиња и чланови невесињске “Просвјете”.

СРНА