Радост Божића у Невесињу

Бадње вече широм Невесиња прослављено је налагањем бадњака у портама сеоских храмова, након чега се окупљени народ упутио ка граду, носећи бадњаке који ће се наложити код Саборне цркве. Сеоски бадњаци дочекани су на градском тргу, одакле су у литији донесени у порту Саборног храма. Након литије услиједило је вечерње богослужење са петохљебницом и налагање принесених бадњака.

На налагање бадњака стигао је и владика Григорије који је у овом богослужењу учествовао и у Гацку. Владика је честитао празник окупљеном народу са особитим освртом у свом слову на пажњу према изговореним ријечима. Наиме, преосвештени је рекао да се пазимо изговарања ружних ријечи о било коме, те да се трудимо да добру ријеч упутимо свима. „Веома је важно да у овим празничним данима лијепу ријеч упути муж супрузи, дјеца родитељима, родитељи дјеци, јер човјек је саздан од ријечи и оне су због тога за нас неизмјерно важне.“

Послије владике Григорија окупљеном народу се обратио и начелник Невесиња господин Миленко Авдаловић који је изразио своје одушевљење бројем људи који су се окупили поводом празника, рекавши да он не памти окупљање у овом броју и позвао људе да се и даље окупљају око добра и да увијек радиме на заједништву.

Празник је у уобичајеном ритму доживио свој врхунац у сједињењу народа Божијег са Господом у празничним литургијама у Божићној ноћи.