Божић у Требињу

Прослава радосног празника рођења Господа и Спаса нашег Исуса Христа почела је празничном вечерњом службом у 18.00 часова у Саборном храму. Послије вечерње службе организована је свечана литија улицама града до градског трга гдје је обављено традиционално налагање бадњака.  Више хиљада окупљених суграђана поздравили су пригодном бесједом старјешина саборног храма протојереј-ставрофор Младен Жуловић и градоначелник Лука Петровић.

Свечана прослава Божића настављена је служењем Свете Литургије у поноћ. Свету Литургију служио је Епископ Захумско-херцеговачки господин Григорије, који је у пригодној бесједи истакао да је „важно да пазимо на ријечи, јер је Ријеч постала тијело. Бог се уселио у човјека, обукао се у нашу природу као Логос, као Ријеч и послао је Сина свога – своју ријеч, да буде у нама и са нама“. Он је нагласио да једна ријеч може људе да подигне, али исто тако и да убије, због чега сви морају да пазе шта говоре и какву комуникацију оставарују. „То је важно и зато што наш град постаје важан град у овом крају, земљи, међу разним народима и различитим културама. Једино ако будемо пазили на ријечи, моћи ћемо да се изградимо и ми као личности и као народ и као заједница“.

У јутарњим часовима служено је јутарње богослужење и Света Литургија. Послије Свете Литургије традиционално је преломљена чесница у којој је био сакривен златник.