Никола Љешковић први допливао до Часног крста у хладној Требишњици

Никола Љешковић /25/ из Требиња први је допливао до Часног крста, којег је након водоосвештања у ријеку Требишњицу спустио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.
Требишњицом, од Старог града до обале испред хотела Леотар данас је, на Богојављење, пливало педесетак младића, међу којима је била и тридесетогодишња Драгица Драпић која је први пут учествовала у пливању за Часни крст. 

Након изласка из хладне ријеке, Љешковић је новинарима рекао да му је ово девети пут да учествује у овој свечаности, а други пут да побиједи. 

„Ући у Требишњицу и запливати на овај празник осјећај је који се не може описати ријечима“, рекао је Љешковић и додао да ће и убудуће пливати на Богојављење. 

Међу првима који су стигли до Часног крста био је најмлађи учесник, тринаестогодишњи Димитрије Шкриван, који је истакао да му је ово други пут да плива и да је веома срећан због тога. 

Најстарији учесник Богојављенског пливања био је Драган Бодирога /61/ који је рекао да му је овај дан од посебног значаја и да није дошао да се такмичи, већ само да учествује у овом величанственом дану. 

Пливању за Богојављенски крст претходила је Света архијерејска литургија коју је у Саборном храму у Требињу са свештенством служио владика Григорије.

текст: СРНА
фото: https://trebinjelive.info