Светосавска академија у Требињу

ТРЕБИЊЕ, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ – Ако народи имају своје родитеље и вријеме настајања, онда је несумњиво отац српског рода Свети Сава, рекао је на Светосавској академији у Требињу парох Милош Ловрић. У пригодној бесједи Ловрић је истакао да је Свети Сава родоначелник српског духовног насљеђа, које има ту особеност да се не насљеђује онако како се насљеђују куће, њиве, брда или долине, крвне или националне везе, него једним свјесним усвајањем и разложним опредјељењем за баш те, а не неке друге духовне вриједности. 

„Отуда се можемо звати Савиним насљедницима и сљедбеницима само ако можемо бити у потпуном јединству вјере са њим“, рекао је Ловрић. 

Он је истакао да је Свети Сава био и остао велики човјек али да његови таленти – мудрост и знање, нису били пресудни да буде то што јесте – јединствена појава у српском народу, вјечити јеванђељски надахнитељ и неспориви вођа српског народа, већ то што је био Христов човјек. 

„Сви православни народи га поштују и сви људи од културе и духовности су га цијенили и цијене. Свети Сава је био и остао то што јесте, јер се опредијелио за истинског човјека за Христа Богочовјека“, рекао је Ловрић. 

Говорећи о Светом Сави градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да је мало села у Херцеговини која немају своју, бар једну легенду о овом светитељу и просветитељу. 

Он је додао да је свим тим легендама заједничко то да је Свети Сава народу увијек при руци, да је тамо гдје треба, тамо гдје је невоља или неки велики упитник. 

Према његовим ријечима, Светог Саву је херцеговачки народ вијековима доживљавао као своју подршку и као свог великог и најауторитативнијег учитеља. 

„Култ Светога Саве, међу нама у Требињу, је и жив и виталан и одржава се на једном високом нивоу који је израз наше жеље да својим дјелима будемо уз скуте Светога Саве“, рекао је Петровић. 

Он је истакао да је Свети Сава, унесен у саму срж српског националног идентитета, својим животом и својим дјелом, казао народу да се напријед може само уз књигу, просвјетом и културом и сталним учењем. 

У културно-умјетничком програму наступили су хорови „Трибуниа“ и „Музичка школа“ Требиње, Снежана Савичић, примадона опере Народног позоришта Београд, Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић, глумци Народног позоришта Београд, Весна Павловић, глумица Крушевачког позоришта, Бранкица Васић Василиса из Београда, извођач традиционалне музике, Милош Николић из Београда свирач на кавалу и пијаниста Народног позоришта Београд Невена Живковић. 

На Светосавској академији наступили су и рецитатори требињских основних школа и ученици Музичке школе. 

Организатори Светосавске академије су град Требиње и Црквена општина Требиње. 

Светосавске свечаности биће настављене сутра од 11.30 часова, ломљењем славског колача и пригодним културно-умјетничким програмом, а домаћин овогодишње прославе Светог Саве је Основна школа „Јован Јовановић Змај“.