Дијалог теологије са различитим областима јавног живота

Предсједник Центра за философију и теологију у Требињу Владан Перишић рекао је да је основна идеја симпосиона „Теологија у јавној сфери“, који се пети пут одржава у овом граду, да се теологија доведе у што је могуће плоднији дијалог са најразличитијим областима јавног живота – природним наукама, економијом, философијом, политиком, социологијом, умјетношћу.

Поводом предстојећег 5. симпосиона „Теологија у јавној сфери“, који ће бити одржан од 8. до 11. фебруара у Требињу, у организацији Центра за философију и теологију, Перишић је истакао да с обзиром на то да и у теологији, као и у свакој другој области постоји опасност од уљуљканости у сопствени дискурс и од прављења све већег јаза према другим сферама духовног и интелектуалног живота, непосредан сусрет са другима често може бити отрежњујући и да је управо то задатак ових скупова.

„Као што све ове поменуте области имају шта научити од теологије, и она може много да научи од њих и тако се узајамно обогаћивати и оплемењивати. Али, да би теологија учила потребан јој је један предуслов – да буде свјесна тога и да то себи смирено призна да, сама по себи и ослоњена искључиво на традицију, не зна и не разумије много шта на примјер квантну физику, теорију релативитета, савремену умјетност, теорију еволуције, теорију струна, генетику и још стотине других области и подобласти чије би боље познавање и правилније разумијевање несумњиво допринијело и њеном развоју али и бољем одговору теологије на најразноврсније изазове савременог доба“, навео је Перишић.

Он је оцијенио да се тако, уз помоћ како домаћих тако и страних еминентних стручњака из најразличитијих области који своје знање умију да презентују на популаран начин поједностављујући али истовремено не искривљујући предмет своје науке, и теологији отварају врата ка новим свјетовима који, сваки на свој начин, може бити релевантан за њу.

„Један овакав пројекат од посебног је значаја посебно за нашу средину у којој се плодотворан сусрет теологије и науке не може видјети баш често. Он је важан и за саму теологију јер је постепено ослобађа потенцијалне самодовољности и самозадовољности које једну крајње узбудљиву духовно-интелектуалну дисциплину понекад претварају у јефтину апологетику и тако је од друштвено релевантног чиниоца склањају на маргине“, истакао је Перишић.

Овај симпосион, каже он, захваљујући веома компетентним учесницима, који радо учествују у овом занимљивом пројекту, као и изазовним темама које су сваке године другачије, увијек је одлично посјећен.

„У публици се, поред заинтересованих Требињаца, може видјети и мноштво студената углавном, али не искључиво теологије из Београда, Фоче, Бањалуке и других мјеста, којима није тешко допутовати само да би присуствовали једној оваквој интелектуалној гозби“, нагласио је Перишић.

Он је изразио наду да ће се и овог пута вратити кући обогаћени новим знањима и заокупљени новим интересовањима носећи са собом једно другачије духовно и интелектуално искуство.

Извор:СРНА