Први дан симпосиона „Теологија у јавној сфери ”- Требиње 2018.

Пети годишњи скуп „Теологија у јавној сфери”, организован од стране Центра за философију и теологију Требиње, отворен је у четвртак, 8. фебруара 2018. године. Током свечаног отварања присутне у сали Културног центра у Требињу најприје је поздравио господин Марко Вилотић, а затим су се обратили и директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић и  градоначелник Требиња Лука Петровић. У име организатора, присутнима се обратио отац Владан Перишић, који је овом приликом, између осталог наласио двије карактеристике које су разликовале Цркву од секте: „Црква је према свијету имала афирмативни однос, а секта негативан, и у Цркви је владало плуралистичко мишљење, а у секти искључивост”. На крају свечаног отварања петог по реду скупа „Теологија у јавној сфери” обратио се и епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије објавивши своју и подршку Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине „Платформи за мир”, насталу у оквиру USAID-овог пројекта „ПРО-будућност”, а који имплементира CRS са својим партнерима.

Убрзо након самог отварања услиједила је прва панел дискусија са темом „Умјетност и канон: између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе”. Уз модерирање мср Тамаре Рајковић и мср Јелене Јефтић учесници у овој сесији, доц. др Тодор Митровић, проф. др Милета Продановић и академик Миливоје Унковић разговарали су о заточености црквене умјетности у традицији, потреби да живимо живот свог времена, као и о схватању и потреби за авангардом…

Друга по реду панел искусија, одржана у послијеподневним часовима, за тему је имала „Изазов клерикализма у Цркви”. Проф. др Томас Бремер, доц. др Александар Ђаковац и игуман мр Данило Павловић најприје су дефинисали појам клерикализма, утврдивши његове појавне облике, нарочито се занимајући за унутарцрквени аспект проблема. Модератор ове сесије био је доц. др Марко Вилотић.

Непосредно по завршетку друге панел дискусије, у галерији Културног центра Требиње, према најављеном програму, отворене су и двије изложбе. Изложба цртежа и објеката „Стаклена башта”,ауторки Јелене Илић и Ане Пиљић Митровић, и изложба фотографија, аутора Милинка Милићевића, под називом „Алергија”.

 

Обраћање Епископа Григорија (пдф)

Обраћање о. Владана Перишића (пдф)