Oснивачка скупштина Удружења Херцеговаца у Чикагу

Другу недељу фебруара 2018 године у Чикагу , метеоролози ће забиљежити исто по хладном времену и сњежном покривачу а историја ће забељежити оснивачку скупштину Удружења Херцеговаца. У суботу , 10. фебруара 2018 године , у свечаној сали старе Цркве Васкрсење Христовог у Чикагу одржана је оснивачка скупштина Удружења Херцеговаца у Чикагу.

Почетак рада Удружења благословио је протонамјесник др. Бранислав Кончаревић , професор на Богословском факултету у Либертвилу а потом поздравио све присутне.

– Најприје да се захвалим организационом одбору што сте ме позвали да заједно са оцем Милетом благословим почетак рада Удружења , домаћину , старој Цркви Светог Васкрсења Хрисовог у Чикагу и овој дражави што су нам омугућили да се окупимо. Посебно ми је драго што сте ме позвали јер Далматинце и Херцеговце вуче тај динарски тип о коме ја стално говорим. Ја би ово назвао не само оснивачка скупштина већ историјски догађај јер поред тога што имамо снагу да се окупимо ми знамо и шта хоћемо. Иако смо ван граница наше отаџбине , онај дух херцеговачки , борба за ближњег нас још више веже. Кад кажете Херцеговац заиста значи много и волио би да се Удружење зове Херцеговац. Моји студенти знају , кажем ви као Херцеговци сте унапријед положили. Зашто ? Зато што увијек гледате право у очи , говорите из срца и тако мислите. А то значи прави хришћанин и прави Србин. Херцеговац је увијек ведрог чела и гледа унапријед баш као и ово Удружење које ће објединити Херцеговце на америчком континенту а можда и шире. 

Присутнима се обратио отац Миле Суботић.

– Драга браћо и сестре у Христу , најпре да кажем да ми је срце пуно и да ми је јако драго што сте баш за ово окупљање одабрали стару Цркву Васкрсења Христовог у Чикагу. Желим да вам кажем да сте овде добро дошли баш као код своје куће. На прагу смо Часног поста и на уму треба да имамо да негујемо основне хришћанске врлине и вредности , да волимо Бога и људе. 

Отац Миле Суботић је на крају додао да Херцеговце карактерише један предузетнички дух и визија.

Радни дио започео је обраћањем преседника организационог одбора ђакона Николе Топаловића , који је нагласио да су сигурно постојали бољи од оних које је организациони одбор предложио али не и заслужнији и захвалнији.

За првог пресједника Удружења Херцеговаца у Чикагу Херцеговац изабран је Душан Магазин. Предсједник се захвалио на повјерењу и дадао да смо у протеклим ратовима губили животе али не вјеру и образ.

На Изборној скупштини Удружења Херцеговац изабрани су органи Удружења по сљедећем :

1.     Душан Магазин , предсједник
2.     Дејан Куљанин , потпредсједник
3.     Никола Крстовић , потпредсједник
4.     Огњен Глигоревић , секретар
5.     Миљан Ивезић , секретар
6.     Слађан Ћећез , благајник
7.     Рајко Драганић , члан одбора
8.     Васо Мркајић , члан одбора
9.     Ђорђе Куљанин , члан одбора
10.   ђакон Никола Топаловић , члан одбора
11.   Биљана Калем , члан одбора
12.  Лука Шегрт , члан одбора
13.  Ведрана Вулић , члан одбора
14.  Велинка Медић , члан одбора
15.  Смиља Мркајић , члан одбора
16.  Невена Драганић , члан одбора
17. Драга Куљанин , члан одбора
18. Синиша Драганић , члан одбора
19. Славенко Михић , члан одбора
20. Дража Грчић , члан одбора
21. Милован Грчић , члан одбора
22. Милован Магазин , члан одбора
23. Велибор Калем , члан одбора
24. Ацо Бенђо , члан одбора
25. Неђо Ивезић , члан одбора
26. Предраг Ивезић , члан одбора
27. Стефан Магазин , члан одбора

Извршни одбор ће поред горе наведених бити допуњен младим члановима одбора који због школских обавеза нису могли присуствовати сједници. Послије избора предсједник , потпредсједници , секретари , благајник и чланови одбора у старој Цркви Светог Васкрсења Христовог положили су заклетву.

Скупштина је донијела одлуку да Крсна слава Удружења Херцеговаца из Чикага буде Св. Василије Острошки. У даљем току сједнице одлучено је да чланарина износи сто долара годишње по породици . Вече је протекла у братској љубави и дружењу , а да бисмо се осјећали као у завичају нису изостали домаћи специјалитети и јагњетина са ражња.

ђакон Никола Топаловић