Недеља Православља у Требињу

У прву нeдељу Васкршњег поста, Недељу Православља, када пуноћа наше Цркве молитвено слави Пречисти Лик Господа Христа тј. свету Икону Његову, која је утиснута у све људе широм свијета а која је оригинал и прототип сваког човјека и када уједно благодаримо Светим Оцима који су 843. године после седмог Васељенског Сабора, за вријеме царице Теодоре и њеног сина Михаила, установили да је икона дар Божији човеку и роду људском, у Богочуваном граду Требињу торжествено је прослављен поменути догађај.

Ове године гост наше епархије био је Његово Преосвешенство Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије који је началствовао Светом Архијерејском Литургијом уз саслужење двојице епископа, домаћина Његовог  Преосвештенства Епископа захумско – херцеговачког и приморског господина Григорија и Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Атанасија. У духу празника Недеље Православља надахнуто је бесједио умировљени епископ Атанасије, који је између осталог истакао:

 … Православни Оци су говорили, да се ми клањамо лику Христовом по коме је човек створен и да је човек Христолик и Боголик и зато је Богочежњив и Христочежњив. Када је установљен овај данашњи празник спевана је ова дивна песма (тропар) која гласи: Поклањамо се Пречистоме Лику Твоме Христе, јер си Ти показао да је човек створен по лику Твоме и Ти си дошао и постао човек и пројавио лепоту Твога лика. Ми Православни целивамо иконе не као идоле него као живе слике Живога Бога. Шта је то светост? Када се нагнеш над колевком и видиш дете, ето то је светост. И кад дете заплече и после се обрадује то је као  сунце кроз облаке после кише, па је онда лепше и сунце и небо

Такође са благословом епископа рашко-призренског господина Теодосија гости града Требиња били су ученици Богословије из Царског косовско-метохијског града Призрена на челу са њиховим професором господином Дејаном Ристићем, који су прелепим појањем заједно са дјечијим хором саборног храма у Требињу уљепшали Свету Литургију.

Саборни храм био је сувише мали да прими мноштво вјерног народа града Требиња који је дошао да заједничари у Тијелу и Крви Господњој и међусобној братској љубави.

Према древном обичају наше Цркве на данашњи дан прочитан је Синодик (Саборник) Недеље Православља, гдје су дјеца држећи Свете Иконе заједно са њиховим родитељима још једном исповиједили вјеру Апостола, вјеру Отаца, вјеру која Васељену утврди.

Након Свете Литургије, традиционално на данашњи дан уприличена је Трпеза Љубави у Епархијском дому, која је припремљена за све људе добре воље, гдје је настављена литургијска радост уз музичко-инструментално појање нама увијек драгих призренских богослова.