Концерт хора „Јединство“ из Бања Луке у Дубровнику

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ под диригентском палицом диригента Немање Савића одржао је 20. марта 2018. године у православној цркви Св. Благовијести у Дубровнику концерт у склопу XIII дана хришћанске културе.  Хор се дубровачкој публици представио са веома богатим програмом духовне музике. Као солисти на концерту наступили су Каролина Михајловић (сопран), Јелена Дејановић (сопран) и Лазар Радоја (баритон).

СПД „Јединство“ је једно од најстаријих друштава у Босни и Херцеговини. Основано је у Бањој Луци давне 1893. године, а вечерас се по први пут у својој историји ово пјевачко друштво представило дубровачкој публици.

Мјешовити хор „Јединство“ дјелује и ради под патронатом Српске православне цркве у Бања Луци, гдје у Храму Христа Спаситеља судјелује на недјељним и празничним литургијама. СПД „Јединство“ има више од 5000 наступа у Европи и свијету. Добитници су многих награда и признања и учесници су на запаженим манифестацијама и фестивалима.

Господин Немања Савић, музичку академију је завршио у Београду, гдје је касније и магистрирао на одсјеку диригирања. Током свог живота радио је у Новиграду, Бујама, Шибенику, Вршцу, а данас ради као редовни професор Академије умјетности у Бањој Луци. Диригент је Мјешовитог хора „Јединство“ Бања Лука, диригент је хора свештеника епархије бањалучке и диригент је мјешовитог хора Универзитета у Бањој Луци.