Манастир Житомислић прославио своју славу Благовијести

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је данас литургију у манастиру Житомислић, који је прославио своју славу – Благовијести,  поручивши вјерницима у бесједи да се не боје и да се радују.

Владика Григорије је у бесједи навео да се у Јеванђељу читаном поводом празника Благовијести може чути порука “радуј се”, а у Јеванђељу које се чита поводом празника Васкрсења Господњег “не бојте се”.

”Шта данас у овом манастиру, на овом мјесту, можемо љепше чути, и шта је боље поновити него управо то “не бојте се” и ”радујте се”. То нам данас доноси свето јеванђеље, то нам објављују анђели и Христос, то данас треба да прихватимо срцем и свим својим бићем. Која би то значајнија порука била у овом свијету пуном немира и страха, него ”не бојте се!”, у свијету пуном жалости и туге, него ”радујте се””, рекао је владика Григорије.

Савјетовао је вјернике да их не збуњују разни вијесници који говоре како у овом свијету влада неправда, немири, убиства, жалост. ”Иако је све то истина, немојте да њихова ријеч буде важнија од ријечи која долази одозго, која нам каже да се не бојимо и позива нас да се радујемо. Не бојте се браћо и сестре за своју егзистенцију, не бојте се од људи, не бојте се од стихија овога свијета, јер срце ваше треба да буде отворено за Бога и Божију ријеч, а онда ће не само ваше срце него и цјелокупно ваше биће бити приправно за све недаће које доноси немирно море овога живота. ”Не бојте се”, говори Господ, ”јер ја побједих свијет”. Зато, хришћани, пријатељи Божији, немојте да се плашимо свијета”, нагласио је епископ захумско-херецговачки и приморски.

Истакао је да не смијемо да заборавимо да је овај свијет у рукама онога који га је и створио, Бога Сведржитеља. ”Ако своје срце приправимо за Бога и не будемо плашљиви, онда ће то срце постати родна њива на којој може доносити плод Христов савјет ”радујте се!” Онда ће из нашег срца, кроз наше биће, до свих наших чула прострујати радост, многострука радост. Бићемо у стању да се радујемо када видимо травку, бехар, небо, ријеку, облак, јагње, пса, теле… Али више од свега и изнад свега другога моћи ћемо да се радујемо када угледамо човјека, брата, сестру, дијете. Нећемо се плашити другог човјека нити ће се он плашити нас, него ћемо се радовати благој вијести говорећи непрестано ”радујмо се””, реко је владика Григорије.

Према његовим ријечима наш живот тада неће бити ходање у стрепњи и страху. ”Наш живот биће испуњен радошћу, ма каква га биједа сусрела. Нема те земаљске туге која се не може растворити једном капљицом божанске радости. Јер већа је кап божанске радости у нашем срцу него сви океани жалости овога свијета. Зато је браћо и сестре данас слава. Зато што нас посјећује онај за кога је архангел Гаврило рекао да ће царевати у вијекове вијекова”, нагласио је владика у својој бесједи.

Игуман манастира Житомислић игуман Данило Павловић радостан је што је сваке године у манастиру све више људи. ”Благовијести сваке године су лијеп празник. Овдје смо више од 15 година. Дошли смо на порушен манастир, а порушене су биле и куће и све остало. Људи су се вратили, обновили куће, обновили смо манастир. Оно што је најважније људи ово доживљавају као своју кућу. Та симфонија односа овдје постоји. То нам  даје снагу и смисао да смо имали зашто  да обнављамо манастир”, поручио је игуман Данило.

Манастир Житомислић је у данашњем облику саграђен 1566. године у исто вријеме када и Стари мост у Мостару, а постоје докази да је саграђен и раније.

Порушен је до темеља 1992. године, а његова обнова почела је 2002. године и завршена је 2005. године, када га је освештао блаженопочивши патријарх српски Павле. Манастир Житомислић је прва православна богомоља која је обновљена у долини Неретве.

Манастир Житомилић налази се на пола пута између Мостара и Чапљине у истоименом мјесту. Један је од најстаријих и најзначајнијих православних манастира у БиХ и проглашен је за национални споменик.

Бесједа Еп. Григорија

Извор: Топ Портал