Видовдан – Слава Војске РС у Манастиру Добрићевo

Двадесета слава војске РС-Видовдан прослављена је свечано у Mанастиру Добрићево. Организатор прославе је Трећи пјешадијски (Република Српска), на челу са комадантом пука-бригадиром Рајком Кнежевићем. Трећи пјешадијски пук је насљедник Војске РС и баштини њену традицију, а сада се налази у саставу Оружаних снага БиХ.

Славље је почело Светом Архијерејском Литургијом коју је служио епископ ЗХиП г. Григорије, уз саслужење десет свештеника из наше епархије, свештеника који раде у Оружаним снагама БиХ и ђакона Владимира Вукановића. Након Свете Литургије епископ Григорије са свештенством је служио помен за све страдале српске војнике од Косовског боја до данашњих дана. У бесједи је владика Григорије подсјетио колика је заслуга оних који су дали своје животе и дијелове својих тијела да бисмо ми могли у миру да живимо и да се молимо, и поручио војницима и официрима да буду достојни српског имена косовских јунака и да буду сљедбеници цара Лазара, оца српског народа. „Ова слава има велики значај и због тога је прослављамо у древном манастиру Добрићево који датира најкасније из 13. вијека и чији зидови памте када је цар Лазар стао насупрот великој војсци турског цара Мурата“, рекао је владика Григорије.

Свечаности је присуствовао цијели државни врх РС на челу са предсједником РС г. Милорадом Додиком, премијером г. Александром Џомбићем, министром г. Петром Ђокићем, замјеник министра одбране БиХ г. Мирко Околић, представници политичког и јавног живота БиХ, начелници општина Билећа, Требиње и Невесиње, начелник Здруженога штаба генерал Миладин Милојчић са сарадницима, те велики број официра, подофицира и војника и многе друге званице. Преломљен је славски колач и за све присутне уприличен славски ручак, након кога је услиједио културно-умјетнички програм.