Изложба „Култура Срба у Дубровнику 1790-2010“

Архив Србије приредио је у сарадњи са Српском православном црквеном општином у Дубровнику и Народном библиотеком Србије изложбу „Култура Срба у Дубровнику 1790-2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења“. Изложба је отворена у петак, 29. јуна 2012. године, у 19 сати у Архиву Србије. Изложба је резултат вишегодишњег рада интердисциплинарног тима стручњака да се обради и презентује културно наслеђе Срба у Дубровнику. Вредношћу, разноврсношћу и бројем изложених експоната, изложба представља један од изузетних догађаја у култури Србије.

Присутнима су се обратили: др Мирослав Перишић, директор Архива Србије, протојереј-ставрофор Горан Спаић, парох српске православне цркве Светог Благовештења у Дубровнику, Дејан Ристић, вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије, Златко Узелац, помоћник министарке културе Републике Хрватске, Милорад Пуповац, председник Српског националног вијећа у Републици Хрватској и заступник у Хрватском државном Сабору, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије и Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва Републике Србије. У уметничком делу програма наступиле су Јасмина Јанковић, пијанисткиња и Андреа Марић, вокална солисткиња, које су извеле композиције за клавир Милеве Константиновић рођ. Опуић.

Аутори изложбе и каталога су: Горан Спаић (Српска православна црквена општина у Дубровнику), Јелица Рељић и др Мирослав Перишић (Архив Србије). Аутори књижног дела поставке су: протојереј-ставрофор Славко Зорица (Српска православна црквена општина у Дубровнику) и др Оливера Стефановић (Народна библиотека Србије). Ауторка ликовно-графичког дизајна изложбе је Озарија Лашић-Марковић. Изложбу прати богато илустровани каталог на 430 страна, у два издања, на српском и хрватском језику.