Празник светог Василија у Невесињу

Празник светог Василија Острошког свечано је прослављен у Невесињу. Иако богослужбено овај празник нема предпразништво, Невесињци су се ипак свечано припремали за овај празник. Двије групе ходочасника пјешачили су на поклоњење у Острог.  Удружење дјеце са посебним потребама „Моја Нада“  прославили су светог Василија.

Свету лигургију у храму посвећеном светом Василију служио је свештеник Младен Чалија уз саслужење ђакона Ратка Зубца, након чега је преломљен славски колач заједно са особљем ЈЗУ „Болница Невесиње“, који светог Василија прослављају као славу ове установе. Честитајући вјернима празник, отац Младен је поручио да се угледамо на светог Василија који је читав свој живот посветио Господу и који је живи свједок васкрсења. Обраћајући се присутнима начелник општине Миленко Авдаловић подсјетио је, када помислимо на светог Василија то нас асоцира на хуманост, вјеру и скромност, истакавши да су те врлине красиле и ктитора Михјла Лабала који је саградио болницу и  храм посвећен светом Василију.

Двије групе ходочасника и ове године ходали су у част светог Василија Острошког из Невесиња до Острога. Црквена Општина Невесињска већ шест година организује ходочашће до Острога. Деведесет ходочасника, међу којима је било највише младих, окупили су се испред храма Вазнесења Господњег и након багослова свештеника Младена Чалије кренули на пут дуг 170 километра.

Раније, на поклоњење моштима светог Василија Острошког из Невесиња је пјешачило 25 чланова планинарског друштва „Зимомор“.