Симпосион на ПБФ о великанима српске теологије Митрополиту Амфилохију и Епископу Атанасију

Јубиларни 10. научни скуп „Српска теологија данас“ биће одржан на Православном богословском факултету у Београду у уторак, 15. маја под називом „Вера и мисао у вртлогу времена – богословско и архијерејско деловање Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија“.

Повод овогодишњег симпосиона је обиљежавање 80 година живота проф. др Амфилохија Радовића, Митрополита црногорско-приморског и проф. др Атанасија Јевтића, умировљеног Епископа захумско-херцеговачког и професора емеритуса.

Најављујући овогодишњи симпосион, професор ПБФ-а Андреј Јефтић казао је за Радио Светигору да је научни скуп „Српска теологија данас“ откако је установљен увијек давао за текућу годину добар пресјек стања у којем се налази српска теологија.

Истиче да је поводом десетогодишњице постојања одлучено да се Скуп ове године фокусира, посвети двојици архијереја и великана српске теологије Митрополиту Амфилохију и Епископу Атанасију.

-Они су оставили велики траг на нашем факултету гдје су обојица предавали, били у два наврата декани. Обликовали су ту традицију Богославског факултета коју ми и данас његујемо и на којој смо им захвални, казао је Јефтић и додао да ће на скупу учествовати 12 еминентних теолога, филозофа, књижевних теоретичара, попут професора др Мила Ломпара и др Микоње Кнежевића.

Наглашавајући да већину учесника чине професори ПБФ јер су они осјетили потребу да одуже дуг према нашим оцима и претходницима, Митрополиту Амфилохију и Епископу Атанасију, професор Јефтић је рекао да је скуп конципиран у три дијела.

-Поред свечаног отврања којем претходи Литургија, у првом и другом дијелу ће бити представљено по 6 саопштења. Скуп ће се заврштити округлим столом на којем учествују и двојица владика г. Амфилохије и г. Атанасије, као и академик Матија Бећковић, српски писац Милован Данојлић и отац Радивоје Панић. Округли сто треба да послужи да се подсјетимо на дане њиховог богословског образовање, професорског и пастирског рада и ширег културног дјеловања гдје су оставили такође велики траг. Округли сто је уједно и прилика да они у разговору са осталим учесницима изврше аутоисторизацију, да сами себе посматрају у перспективи историје у којој су дјеловали, рекао је Јефтић.

Професор ПБФ-а Андреј Јефтић  истиче да овај 10. научни скуп „Српска теологија данас“ који је посвећен богословском и архијерејском дјеловању Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија историјски и значајан за нашу цркву и позвао је све да својим присуством увеличају и допринесу његовом успјешном раду.

Професор ПБФ-а Андреј Јефтић био је гост Радио Светигоре. Аудио запис разговора који је са Јефтићем водио Павле Божовић можете да послушате на адреси:

https://svetigora.com/ukljucenje-iz-beograda-profesor-pbf-a-andrej-jevtic-o-10-naucnom-skupu-srpska-teologija-danas/

Извор: http://www.mitropolija.com