Обиљежено 150 година од рођења Алексе Шантића

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Градски одбор Мостар Свечаном академијом обиљежило је у суботу навече 150 година од рођења великог српског и мостарског пјесника Алексе Шантића. Академија је одржана у Саборној цркви Свете тројице која је још увијек у изградњи.

Предсједник СПКД Просвјета ГО Мостар о. Радивоје Круљ рекао је да је Шантић био као пророк и да није случајно да је ове године слава Саборне цркве, Тројчин дан, баш на 150 Шантићев рођендан.

– Он је тако савремен и тако нов и актуелан и поучљив, а имамо и много тога од њега да научимо, да цијенимо себе а да комшије волимо као своју браћу и да тако живимо у Мостару и да на тај начин свједочимо Алексу Шантића, рекао је о.Круљ.

Потпредсједница СПКД Просвјета ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић подсјетила је да Просвјета сваке године обиљежава годишњицу рођења, али и годишњицу смрти Алексе Шантића који је ударио темеље српске културе у Мостару.

-Шантићев српски патриотизам никада му није сметао да католика, муслимана и јевреја не воли као брата. Имао је три љубави из три народа, а једна од њих је због љубави хтјела промијенити вјеру. Шантић јој је тада рекао: Нећеш мијењати вјеру, ми ћемо мијењати Мостар. Наша Просвјета жели мијењати Мостар на начин да сви заједно вратимо овоме граду вриједности које су га одувијек красиле и да вратимо Шантића у сваком смислу те ријечи у сваки дио града, рекла је Бјелица Шаговновић подсјетивши да данас само једна трећина некадашње улице Алексе Шантића нови његово име, али и да мостарска Гимназија више не носи име А.Шантића.

Јосип Муселимовић, почаси предсједник Матице хрватске Мостар рекао је да је прије 150 година Мостар и цијели тај крај обасјала свијетлост.

-Родио се тада пјесник чији се стихови по парламентима и сваком мјесту изговарају “остајте овдје”. Пјесник је пјевао свом, али и нашем времену и зато смо дужни славити пјеснике као што је Шантић, рекао је Муселимовић.

Златко Сердаревић, новинар и публициста, члан Управног одбора Центра за мир и мултиетничку сурадњу је рекао да је Шантић сада потребнији више него икада.

-Када се приближавате Мостару прва помисао је Шантић. Он је симбол, прије свега човјекољубља, хуманитета и заједничког живота. Он је то и кроз своју поезију и дјеловање показивао. Он је мирио ове народе, повезивао их и сваки његов потез био је усмјерен ка разумијевању међу људима без обзира на све разлике које су имали, рекао је Сердаревић.

На Свечаној академији су наступили Хор Светог Јована Владимира из Београда под диригентском палицом Уроша Степановића, глумац Велимир Пшеничник Њирић,  пјесник Ђорђо Сладоје, клариниста Миљан Миладиновић уз клавирску пратњу Марије Радовић, дјевојчица Миилца Михић која је рецитовала Шанићеву пјесму “Остајте овдје”, а програм је водила новинарка Сања Драгићевић.

текст:http://topportal.info