Света Литургија и помен у селу Рапти

На споменику погинулим припадницима Бобанске чете и осталих Бобанаца, у Странама у селу Рапти, служен је помен најхрабријим борцима ове јединице, који су свој живот положили за одбрану Требиња и стварање Републике Српске.

Помен је служио бобански парох отац Борис Бандука, а цвијеће и свијеће се приложили преживјели припадници Бобанске чете, породице и пријатељи погинулих, представници града Требиња, Борачке организације, Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“.

„У оваквим тренуцима се увијек поставља поново питање – да ли смо се ми довољно одужили тим борцима и њиховим породицама. Одговор је да нисмо и никада нећемо, јер оно што је Бог дао тим људима – живот, они су били спремни да положе да бисмо ми данас живјели достојанствено и на слободи“, истакао је предсједник Скупштине Драгослав Бањак.

У Странама је 2000. године направљен споменик гдје је постављен крст и исписана имена 23 припадника Бобанске чете, који су погинули за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата, браћени најјужнију границу Републике Српске.

Истакли су се по храбрости, па су им далеко јачи непријатељи у својим каснијим мемоарима одавали поштовање и истицали их као јединицу која није знала за пораз, повлачење и предају.

Јединица је постала упамћена и као један од најславнијих и најдисциплинованијих војних формација у оквиру Требињске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/.

Бобанска чета је бројала око 120 припадника и држала је линију фронта дугу 15 километара, а осим 23 погинула борца, имала је на десетине рањених…

Јединица славног војводе Недељка Видаковића основана је у селу Шћеница на Тројичиндан 1992. године, и поред подручја Бобана, ратовала је и на другим ратиштима попут Коњиица.

Након помена, у цркви Воздвижења Часног крста у Раптима служена је Света литургија поводом Тројичиндана – приславе овог села.

Ова црква је једна од три православне богомоље на Бобанима, која је, храм у Шћеници, девастирана у току протеклог рата.

Прије девет година почело се са њеном обновом.

Литургију је служио отац Бандука, захваливши се мјештанима који се брину о овом храму и споменику погинулим борцима Бобанске чете.

„Нека вам буде са срећом и Божијим благословом, да и даље долазите да се сабирамо заједно, помињемо и наше покојнике, али да и нашим покољењима пренесемо да и они наставе да брину о овоме светом мјесту. Најбољи учитељи бићете им ви ако им будете преносили братску љубав како сте то и до сада чинили“, рекао је отац Бандука.

Извор: trebinjelive.info