Црква у Загори прославила крсну славу

У селу Загора на Требињским брдима обиљежена је крсна слава цркве посвећене Светом цару Константину и царици Јелени, која је саграђена прије више од једног вијека.

Свету литургију предводио је отац Дражен Тупањанин, који је казао да свако од људи треба да своје срце учини храмом Божијим, јер ће само тако онда постати дјеца неизрециве љубави Божије.

„Сваки храм је парче неба на земљи и свједок божанске близине и љубави које он има према нама у сину своме Исусу Христу. Овај храм, који лијепо пазите и одржавате, свједочи о љубави и близини Божијој“, рекао је отац Тупањанин.

Он је пожелио свим парохијанима и гостима да њихове породице буду породице пуне љубави, а село примјер слоге, братства и жртве једних за друге.

Поздрављајући окупљене мјештане и представнике великог броја црквених одбора, предсједник Црквеног одбора Загора Рајко Танасијевић је рекао да, уколико приликом посјете неком мјесту не пронађете мјештане, најбољи начин да се увјерите какви су је сеоско гробље.

„Ту ћете се увјерити какви су људи тог села и завичаја, а ми смо поносни на нашу цркву, коју подигосмо 1909. године када га су је наши преци и освештали, а 2016. поставили нови иконостас, који је донирао наш Загоранин Раде Петровић“, нагласио је Танасијевич.

Градоначелник Требиња Лука Петровић, који је из ових крајева, поздравио је госте који су дошли из Србије и Црне Горе да заједно са мјештанима Загоре прославе данашњи дан.

„Примјетно је напредовање у овом селу у задњих 15 година и да се сваке године уради нешто више. Самим тим дајемо задатак и да се наредне године учини нешто ново. Ми смо процијенили да је село доста важно и ако не водимо рачуна о селу и оним старијим ни ми нећемо бити цијењени. Зато је важно да улажемо и обнављамо села“, навео је Петровић.

Додијељене су и дипломе људима и предузећима који су учествовали у обнови некадашње школе и храма.

Уз дружење, приређен је и богат културно-забавни програм.

текст:trebinjelive.info
фото: Жељко Дука