Промоција нове књиге Владимира Пиштала на Црквини

Књига „Сунце овог дана-писмо Андрићу“, аутора Владимира Пиштала, промовисана је вечерас у Требињу.
Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је на промоцији да је Пиштало један од најбољих српских писаца и да је његова свака нова књига све значајнија и све боља. 

„За нас је битно и то што је он Херцеговац, а сваки Херцеговац је и локални и универзални писац и мислим да је веома важно да промовишемо књиге као што је ова“, рекао је владика Григорије. 

Он је оцијенио да је ова књига изванредан разговор са Андрићем, коју је могао да напише „само ко је наизуст упознао дјела великог књижевника, ко је од ране младости читао Андрића, живио с њим“. 

Владика Григорије је навео да је књига писана у занимљивој форми дијалога између њих двојице и да открива Андрића у једном веома важном свјетлу као изванредног човјека. 

Према ријечима уредника и критичара Ненада Шапоње, Пишталова књига је обиљежила ову годину и ово је њена 51. промоција. 

„Роман тока књижевне свијести је потврдио да је наша књижевност велика. На сличан начин како је Томас Ман разговарао с Гетеом, Пиштало разговара са Андрићем“, рекао је Шапоња и додао да ова књига „показује ко у ствари Андрић јесте“. 

Аутор књиге „Сунце овог дана-писмо Андрићу“ Владимир Пиштало рекао је да је промоције књиге досад организовао широм земаља бивше Југослвије, у Аустрији, Њемачкој, Аустралији и Индији. 

Пиштало је истакао да су људи гледали мртвим очима мртвог Андрића, али да је његова жеља да се живим очима гледа живи Андрић. 

Он је додао да ова књига враћа самопоштовање српској култури и свакоме ономе ко је буде читао. 

Промоција је одржана у амфитеатру Херцеговачке Грачанице на Црквини у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

текст:/СРНА/
Фото: Жељко Дука