Света Литургија и парастос у Пребиловцима

У суботу 4. августа 2012. године у Пребиловцима код Чапљинe, служена је Света Литургија и парастос жртвама пострадалим у усташким злочинима у Другом свјетском рату на простору јужне Херцеговине. Свету литургију је служио архимандрит Данило Павловић, игуман манастира Житомислић, уз саслужење: архимандрита мр Лазара Лазаревића – ректора Богословије Свети Петар Дабробосански у Фочи, јереја Бориса Чоловића – пароха метковачког, јереја Младена Жуловића – пароха љубинског, јереја Небојше Радића – пароха бијелопољског, јереја Бранимира Боровчанина – пароха благајског и пароха чапљинског јереја Данила Бора. Светој Литургији су присуствовали и замјеница амбасадора Републике Србије у БиХ, Гордана Божић, те предсједник Удружења Јадовно 1941, Душан Басташић.

У току љета 1941. године, у шурманачкој јами код Међугорја те осталим крашким јамама, ријекама и другим стратиштима пострадало је преко 4.000 Срба из “Доње Херцеговине”, углавном жена, дјеце и стараца. Само из Пребиловаца од тадашњих 1000 становника пострадало је њих 826, oд чега је највише пострадало у Шурманцима, гдје су били живи бачени у јаму 6. августа 1941. године. Њихове кости, извађене из јама 1990/91, године су биле сахрањене у крипти и страдале су по други пут, заједно са храмом у Пребиловцима, у јуну 1992. године.

Наглашавајући да су Пребиловци херцеговачка Голгота, гдје су исти мученици страдали више пута, од мучења до минирања њихових костију, игуман Данило је позвао на мир и толеранцију, али и на незаборав оних што невино страдаше.

„Овдје треба да се пробуди људско достојанство, да се ми запитамо ко смо, упављајући својим животима тако да се окренемо једни другима, да волимо једни друге и да не завидимо једни другима, да себе не убијамо мржњом, оговарањима, осуђивањима, него да градимо љубав и заједништво у Цркви Христовој.“ рекао је игуман Данило.

Парох чапљински, отац Данило Боро, подсјетио је да је у марту мјесецу ове године Српско Православна Црквена Општина Чапљина од надлежне службе Скупштине Општине Чапљина добила грађевинску дозволу за изградњу Спомен цркве пебиловачких мученика и да су почела сакупљати средства за обнову: „Даће Бог да ова црква, коју је архитекта др Предраг Ристић замислио по узору на цркву Светог гроба и Васкрсења Христовог у Јерусалиму, поред тога што је симбол страдања буде и симбол васкрсења.“