Освећењe обновљеног Храма у Коњицу

У Суботу 11. Августа 2018. године на дан када наша Црква прославља Свете мученике  Калиника и Серафиму, у град Коњиц од раног јутра пристизали су вјерници, махом рођени Коњичани, а данас разасути по свим крајевима свијета, како би узели своје учешће у најзначајнијем догађају  за њихову парохију у овом граду од протеклог рата – Освећењу обновљеног Саборног Храма Светог Василија Великог.

Сабрани народ испред новообновљеног храма дочекао је своје Архипастире, Епископа Захумско-херцеговачког г. Григорија и Архимандрита Димитрија новоизабраног Епископа, који су са свештенством Епархије Херцеговачке, и гостију из других Епархија извршили Освећење Храма, а потом  служили Божанску Литургију. Храм је био до краја испуњен вјерницима, који су су са сузама у очима слушали ријечи бесједе свог Владике Григорија , који се сетио тешких и страшних година кроз које је ова парохија пролазила, и свих невино пострадалих парохијана, али и позвао вернике да се надају и верују у спасење и бољу будућност. Епископ се посебно осврнуо на пароха оца Милана Бужанина, и његову породицу која је пружила највећу жртву за обнову храма и парохијског живота, те га наградио највећим Црквеним одликовањем- правом ношења напрсног Крста.

Након свете Литургије и Причешћа вјерног народа приређен је свечани ручак. У току ручка подељене су захвалнице свим донаторима, и поздрављени су сви гости који су у великом броју узели учешће у овом догађају. Уз музику и разговор настављено је дружење, које је трајало до вечерњих часова.

Слава Богу за све!

Бесједа Еп. Григорија