Освештање спомен-цркве у селу Брестице

У недјељу 29. jула 2012., у селу Брестице код Корита, освештана је спомен црква брестичким страдалницима посвећена Великомученици Марини – Огњеној Марији. Литургију и освећење храма служио је Владика Григорије са парохом оцем Небојшом Коловићем и оцем Славком Зорицом, дубровачким парохом, уз саслужење ђакона Владимира Вукановића и Милана Стањевића.

Спомен храм у Брестицама подигли су потомци страдалих Брестичана у усташком нападу 2. марта 1942. када су усташе из Кључа, Цернице, Фазлагића куле и осталих села тадашњег Гатачког среза мучки напали и убили 46 брестичана, а 43 ранили. Усташки крвници нису штедили ни старе и болесне ни дјецу ни жене, убијали су све што се тога дана кретало у Брестицама, од двомјесечних беба до осамдесетогодишњих стараца. Захваљујући храбрости и самопожртвовању сељана, али и комшија из околнихих корићких заселака који су преживјели Корићку јаму и притекли у помоћ, избјегнуто је затирање села. Послије цјелодневне борбе у којој је погинуо и немали број усташа сељани са својим комшијама су успјели да одбију напад многоструко јаче и боље наоружане усташке хорде.

Овом приликом желимо да се захвалимо свим онима који су дали свој допринос и помогли да се подигне вјековник који неће дозволити да трагични догађај из Брестица падне у заборав. Од сада ће се у овом храму сваке године служити парастос страдалим 2. марта, а литургија у недјељу прије Огњене Марије.