Предвечерје празника Преображења Господњег у Требињу

У предвечерје празника Преображења Господњег, славе Саборног храма и града Требиња,  у граду који је био испуњен великим бројем гостију, који су овом приликом у Требиње пристигли са разних крајева земље и иностранства, одржано је више претпразничних манифестација.

Поводом Светог Преображења Господњег, Славе Саборног храма и Града, те шест деценија постојања Музеја Херцеговине, у суботу 18. августа , у овој установи је отворена стална изложбена поставка „Културноисторијски развој требињског краја од X до прве половине XX вијека“.

Одржана је и традиционална манифестација „Требињски дани вина“ и „Сајам меда“, на којима су изложена вина познатих подрума са овог подручја, те пчеларски и воћарски производи . На самом отварању скупу су се обратили челници града Требиња, представници Удружења Винара и Удружења медара из Требиња, као и Епископ Захумско-Херцеговачки и Приморски Г. Григорије.

„Култура Срба у Дубровнику 1790 – 2010″ назив је књиге- каталога која је представљена у башти под Платанима, у оквиру програма обиљежавања Светог Преображења Господњег. На промоцији књиге, која представља културно благо сакупљено у ризници Српске православне цркве Светог Благовештења у Дубровнику, учествовали су: Епископ Захумско-херцеговачки и приморски Г. Григорије, директор Лексикографског завода из Загреба Влахо Богишић, те директор Архива Србије др Мирослав Перишић. Промоцији су присуствовали Епископ Аустралијско-новозеландски г. Иринеј, владика Атанасије, свештенство наше и других епархија, те бројни гости и грађани Требиња. „Култура Срба у Дубровнику 1790 – 2010″ објављена је на ћириличном и латиничном писму. У оквиру синошње промоције приказан је филм јавног медијског сервиса РТС, настао у данима припремања „Изложбе о култури Срба у Дубровнику 1790 – 2010.“, која је у току у Архиву Србије у Београду.

Поводом празника Преображења Господњег, свечано је отворена и канцеларија непрофитне организације „Trebinje center CBC“ . Уз пригодан програм присутнима се обратио директор канцеларије Дејан Бошњак, а канцеларију је свечано отворила требињска „олимпијка“ Ивана Нинковић.