Обнавља се црква у Месарима: Почињу археолошки радови

Црквени одбор покренуо је обнову храма Светог пророка Илије у Месарима, једног од најстаријих у Херцеговини, а ускоро почињу и археолошка ископавања у унутрашњости цркве, након чега ће бити познати нови археолошки подаци о овој грађевини.

О томе како је грађевина саграђена, односно њена ахитектура, говори у прилог да се радило о пријероманичкој цркви, периоду од 9. до 11. вијека, а садашњи темељи су из 15. вијека, појаснила је Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине, који ће бити носилац истраживања.

„Овдје се радио од двије средњовјековне некроплоле из периода 12. и 13. вијека. Треба истаћи  да се ради о средњовјековној жупи Попово, која се граничила са жупама Приморје, Дубрава и Жабе. Тако да је ово једно веома важно стратешко мјесто, на којем су формиране најмање двије некрополе и десет стећака, који су сачувани до данашњих дана“, рекла је Грујићева.

Црква светог Илије у Месарима обновљена је 1897. године. Претпоставља се да је настала на мјесту неког старијег објекта, на шта указују њен положај облик карактеристичан је за пријероманичко градитељство у Јадранском приморју.

Надлежни парох, јереј Милош Ловрић истиче да је ово значајна црква за села Месари, Kовачина и Жуља.

„Црква коју обнављамо саграђена је 1494. године, а од  2008. године Kомисија за очување националних споменика БиХ уврстила ју је у баштину националних споменика.“, казао је Ловрић.

До сада је урађена спољашња обнова храма, а Влада Републике Српске недавно је одобрила 20 хиљада марака за наставак грађевинских радова на обнови храма.

Извор: Радио Требиње