Етно група Симонида и Црквени хор Краљ Милутин прославили крсну славу

Етно група Симонида и Црквени хор Краљ Милутин прославили су јуче крсну славу посвећену српским краљевима Милутину и Драгутину и краљици Јелени Анжујској. Након свете литургије коју су служили мјесени свештеници, пресјечен је славски колача, а потом је у порти храма Вазнесења Господњег приређено послужење за све госте.

Било је ово лијепо дружење уз трпезу љубави коју су припремиле ове вриједне дјевојка, а све то уз пјесму и разговоре са гостима који су својим присуством увеличали овај дан. Чланице Етно групе Симонида су Нађа Килибарда, Наташа Брењо, Адријана Ковачевић, Марина Тодоровић, Анђела Братић, Јелена Лиздек, Ирина Килибарда и Нина Голијанин, а групу води професорица Јелена Килибарда. Са радом су почели крајем 2015. године, а нешто касније је формиран Црквени хор Краљ Милутин.

Његују традиционалну српску музику коју, како кажу, желе да отргну од заборава, а на њиховом репертоару могу се наћи духовне, традиционалне и забавне пјесме.  

Професорица Јелена Килибарда истакла је да им је циљ очување традиционалног музичког блага у оригиналном облику, али да и кроз модерне аранжмане желе да оставе свој печат у музици.

– Ове године имали смо велики број наступа како у нашем граду, тако и у региону. Наступали смо на Цетињу, у Херцег Новом, Тивту, Будви, Требињу, Билећи, Мостару, Београду, Нишу а најдражи нам је био наступ у Дизелдорфу, када је устоличен владика Григорије – појаснила је Килибарда.

Од оснивања па све до данас група је имала велики број наступа на манифестацијама и културним догађајима.

Први самостални концерт приредили су у августу ове године, у оквиру манифестације Невесињска олимпијада, када је многобројна публика уживала у изворним српским пјесмама. Подршку током концерта пружили су им навијачи Црвене Звезде, који су непосрено прије концерта дошли са Вележовог стадиона, гдје је одиграна утакмица ветерана Црвене Звезде и Вележа. Било је то лијепо дружење које ће заувијек остати у сјећању свих оних који су ту вече били у порти Саборног храма.

Од почетка ове године дјелују као Удружење грађана Етно група Симонида Невесиње.

Извор: Радио Невесиње
ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ