Патријарх Иринеј посјетио Стару цркву у Сарајеву

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, у пратњи епископа захумско-херцеговачког и администратора Митрополије дабробосанске господина Григорија, зворничко-тузланског Василија, врањског Пахомија и викарног епископа јегарског Порфирја, посјетио је храм Светих Архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву. Патријарх српски са епископима служио је мали помен блаженопочившем митрополиту Нектарију Круљу, чији се гроб налази у порти Старе цркве. Након тога, Патријарх српски посјетио је Музеј Старе цркве.

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј, у изјави новинарима, упозорио је да српски народ, који је некада чинио главнину Сарајева, више не живи у том граду гдје је хришћанство угрожено.

„То је посебан проблем, како наш тако и целога света, нарочито Европе. Мора се исправити велика неправда и онима, који су силом прилика напустили своја огњишта, омогућити повратак домовима, храмовима, гробљима и местима где је српски народ вековима живео. Знам да у Сарајеву постоји велики проблем око поврата имовине Српске Православне Цркве. Изгледа да се овде српски народ и Српска Православна Црква маргинализују, јер за њих није учињено оно што је учињено другим црквама и верским заједницама“, рекао је Патријарх српски.

„Српска Православна Црква учиниће све да се тај проблем реши. Колико ћемо успети – видећемо, али сматрам да ће то временом морати да се реши“, рекао је Патријарх српски господин Иринеј приликом посјете Старој цркви на Башчаршији.“

Извор: Митрополија даборбосанска