Слава Манастира Завала

Епископ захумско–херцеговачки и приморски Димитрије служио је данас Свету архијерејску литургију у Манастиру Завала код Равног у Федерацији БиХ поводом крсне славе тог манастира, Ваведења Пресвете Богородице.
Епископ Димитрије у пригодној бесједи рекао је да братство Манастира Завала чува предање монашког живота, које је, заправо, живот по Јеванђељу, изражен на другачији начин, „али у суштини један исти живот за све“.
 
„Јеванђеље, његов крст и Христово васкрсење то нам је заједничко, а околности одређују како ћемо тај јеванђељски живот да проведемо. Свима нам је заједничка радост спасења“, рекао је епископ Димитрије. 
Игуман Манастира Завала Василије рекао је да Пресвета Богородица свима треба да послужи као примјер. 
„Данас је празник духовног рођења Пресвете Богородице и њеног уласка у храм. Почетак нашег духовног рођења је крштење, али и након тога треба да наставимо цијели живот са врлинама јер само тако ћемо спасити себе и довести у заједницу са Богом“, нагласио је игуман Василије. 
Обиљежавању славе Манастира Завала, литији и ломљењу славског колача, традиционално су присуствовали бројни вјерници који су стигли из свих дијелова Херцеговине. 
Манастир Завала налази се на ободу Поповог поља, на подручју федералне општине Равно, и око 50 километара удаљен је од Требиња. Током протеклог рата оштећени су црква и пратећи објекти манастира. Након рата обновљени су црква и конак, фреске рестаурисане, а вратило се братство Манастира. У Манастиру Завала замонашио се и Свети Василије Острошки.

Извор: СРНА