Демонтирање лажних стереотипа о мултиетничком Сарајеву и елитног права на бол и Земљу

Eпископ ЗХиП Г. Григорије  на ПАНЕЛУ О САРАЈЕВУ

– Пружа нам се нова шанса да надиђемо гријехове прошлости, да се преобразимо и уздигнемо изнад њих. Да поченмо из почетка, на добрим темељима – порука је коју је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије упутио свим људима добре воље, учествујући у панел дискусији под називом „Сарајево двадесет година касније – од (између) конфликта и сусрета”.

– Да ли је то могуће у Сарајеву – не знам, али знам да треба покушати – рекао је владика Григорије.

О томе колико је Сарајево спремно да се преобрази, убрзо се видјело из дискусије поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића, који је рекао да се у БиХ „зна ко се коме треба извинити и тек онда могу доћи у БиХ и, ако желе, живјети овдје”. Церић је у излагању говорио о свом сну, о БиХ са једним предсједником, са једном владом, о Сарајеву као симболу мултиетничког града и заједнице свих вјера и религија, иако у њему данас живи свега пет одсто хришћана.

– Реис сања и ја ћу сада да га пробудим. Приликом боравка у Вашингтону, на скупу организованом поводом десет година од потписивања Дејтонског споразума, на којем смо заједно учествовали, чуо сам реиса Церића како Артуру Шнајеру, њујоршком рабину, у једном ресторану, на вечери, говори: „Срби имају Србију, Хрвати Хрватску. Зашто нама не дате цјеловиту БиХ?”

Након овог открића, реис Церић је викнуо: „Зашто лажете!” Владика Григорије је мирно одговорио да добро памти и наставак разговора из Вашингтона и Церићеву реченицу: „Нема јеврејства без Јевреја, ни ислама без исламске државе” .

– А ја кажем: нема Босне без Срба и Хрвата. Она се покушава направити без Срба и Хрвата, а то тако не може. Ја сам овдје рођен и кардинал Пуљић је овдје рођен, ми хоћемо да живимо овдје и хоћемо да БиХ буде земља свих – поручио је владика Григорије.

Идеја коју је поглавар Исламске заједнице ширио по свијету и која је откривена у центру Сарајева, које је хтио представити као мултиетничко, изазвала је његову неконтролисану и бурну реакцију, потпуно разоткривши намјере и стремљења унутар Исламске заједнице на чијем је челу.

– Бошњаци су незаштићени, немају државе. БиХ је њихова домовина, нема Босне без Бошњака. Питање Босне је питање Бошњака и овдје су сви добродошли – рекао је Церић. Потом се обратио епископу Григорију и кардиналу Пуљићу, рекавши им: „Добро нам дошли! Добро нам дошли!” Поглавар Исламске заједнице тиме је недвосмислено поручио црквама, које су вијековима присутне у БиХ – ко треба бити домаћин у овој земљи и од кога зависи опстанак других.

Од отварања Међународне конференције за мир у Сарајеву, поглавар Исламске заједнице Мустафа Церић страним делегацијама и представницима цркава и вјерских заједница из цијелог свијета режира представу о само једном „домаћину“, како у Сарајеву, тако и цијелој БиХ, додјељујући себи ту улогу. Без обзира на Церићев труд, наступ није наишао на одобравање присутних.

И Јевреји и римокатолици, и сви људи добре воље, након дискусије о Сарајеву, која је била најпосјећенији панел током Међународне конференције за мир – били су задовољни што је, коначно, поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић показао своје право лице.