Владика Димитрије освештао темeље нове цркве у Мостару: Нека овај храм буде знак љубави и јединства

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије освештао је данас темеље Храма Светог Стефана деспота и преподобне Евгеније у мјесту Ортијеш код Мостара.

Владика Димитрије у бесједи је рекао да људи градећи храм изграђују себе. “Има позната ријеч апостола Павла да знање надима, а љубав изграђује. Ми морамо градити љубав међу собом и само ће љубав изградити овај храм. Зато смо се и помолили на темељима овог будућег храма, да он буде знак нашег јединства, наше братске љубави и братског поштовања. Нека би дао Господ да буде као што је било у вријеме првих хришћана. Они су живјели заједно, поштовали се, имали светост и врлину живота, да су људи кад су их гледали говорили какав ли је њихов Бог кад су они овако свети и пуни љубави једни према другима. Такви и ми треба да будемо, да будемо знак и овоме свијету и овоме граду у коме живимо, да будемо знак присуства Бога љубави“, реко је владика Димитрије на освештању новог храма.

Он је вјерницима рекао да у Мостару имају право да се боре за своја грађанска, вјерска и духовна права, али да се свим срцем морају жељети и афирмисати та права и другима. “Не смије ни признак мржње да се увуче у наше срце, посебно овдје у Мостару. Мржња је као штит, али не штит који нас штити од зла, већ штит који запречује благослове да дођу на нас. Ако градимо на мржњи све ће се брзо срушити. Ми морамо да градимо на љубави. Нека би дао Господ, као што смо овај храм затемељили на чврстој стијени и наш живот буде утемељен на Христу Господу и на тврдој вјери у њега и онда ће он бити и наш штит и заштитник и извор благослова“, поручио је владика Димитрије.

Свештеник Бранимир Боровчанин, парох благајски на чијој парохији се гради храм рекао је да је идеја о изградњи цркве потекла од мјештана Ортијеша које је једно од највећих и најорганизованијих повратничких насеља у долини Неретве, а да је благослов за изградњу цркве дао тадашњи владика захумско-херцеговачки Григорије, а након тога подржао и нови владика Димитрије.

“Сви људи одавде, али и пријатељи људи из Ортијеша, па и наши пријатељи других вјера и нација су безусловно и са великом љубави помогли да се гради овај храм“, рекао је Боровчанин. Напоменуо је да се храм гради прилозима вјерника, те уз помоћ Министарства за избјегла и расељена лица Владе Републике Српске које је и раније помагало многе пројекте. Навео је да је план да се црква изгради и заврши до 1. августа 2019. године.

Додао је да у јужном дијелу Мостара има око 350 православних домова, од чега стотињак у Ортијешу.

“У већини њих имамо подмладак, дјецу или унучиће који ту живе и зато мислимо да је то свијетла будућност“, нагласио је Боровчанин.

Боровчанин каже да је ово други храм који се наново гради на подручју Мостара. У Мостару су након рата обновљене све цркве, а у току је обнова Саборне цркве Свет Тројице.

Мјештанин Давор Шупљеглав истакао је како је изградња цркве од великог значаја. “Надамо се да ће овај храм допринијети нашем заједништву, јер немамо луксуз да се дијелимо по било ком основу. Надамо се да ће нас и овај храм зближити с Божјом помоћи“, реко је Шупљеглав.

Бојан Црногорац је из Ортијеша,  а данас живи у Милићима и каже да се увијек радо враћа у своје у мјесто. “Тамо су ме одвели пословни путеви. У Ортијеш је увијек лијепо доћи. Сада ћемо се моћи бар једном годишње окупити око овог храма“, каже Црногорац који је један од донатора и додаје да ће бити основано и удружење које ће бринути за новорођенчад са подручја Ортијеша и Лакшевина.

Пројектант цркве Ранко Окука навео је да ће се храм градити у уникатном стилу цркве ротонде и да у Епархији захумско-херцеговачкој има само још један такав у Невесињу. “Првобитна идеја је била да се изгради капела, али смо схватили да овај народ и ово мјесто заслужују да имају лијеп храм“, казао је Окука.

На освештању цркве био је присутан велики број мјештана Ортијеша, начелници Невесиња и Источног Мостара.

Извор: topportal.info

Бесједа Еп. Димитрија