“Шантићеве вечери поезије 2012“ – Представљена двојезична збирка ‘Ми знамо судбу’

У оквиру манифестације “Шантићеве вечери поезије 2012“, које се одржавају у организацији Српског просвјетног и културног друштва Просвјета ГО Мостар синоћ је уприличено представљање збирке пјесама Алексе Шантића под називом “Ми знамо судбу“, објављене на чешко-српском језику, у издању Удружења грађана “Лука Праг“ из Чешке. О књизи су говорили уредник Стеван Тонтић и Весо Ђорем предсједник Удружења – издавача. Овој, по много чему посебној, промоцији присуствовао је и амбасадор Чешке Републике у БиХ Томаш Суњог, који је изразио посебно задовољство због јачања културних спона између Чешке Републике и наше земље.

“Захвалан сам пријатељу и пјеснику Стевану Тонтићу који је саставио ову антологију у коју је уврштено 70 пјесама. Пјесме су превели Лудек Кубишта и Ирена Венигова. Па, и сам Алекса Шантић је, да би боље разумио поезију чешких пријатеља, превео цијелу поему са чешког на српски 1919. године. Саставни дио овог издања је и филм, на ДВД-у ‘Мој брат Алекса’ редитеља Александра Јевђевића. Посебно сам срећан и задовољан што имамо прилику да ову књигу представимо, овдје, у Мостару – из кога је све и потекло – а међу својим драгим пријатељима“, казао је Ђорем приликом представљања.

Манифестација “Шантићеве вечери поезије 2012“ наставља се вечерас када је на програму вече ‘Савремених пјесника’ у оквиру кога ће да наступе пјесници: Винка Перишић Шаренац, Весна Капор, Зоран Вучић, Анес Оручевић и Берислав Јурић. У склопу вечери биће представљена и књига ‘Мехо Џегер – пјесник презрених и одбачених’. И ова вече ће, као и претходне, да буде одржана у Владичанском двору с почетком у 20 часова, а не на степеницама код Старог моста, како је првобитно било најављено (због тога што временске прилике то не дозвољавају).

“Шантићеве вечери поезије 2012“ завршавају се сутра, у суботу, свечаном додјелом књижевне награде “Алекса Шантић“, којој ће претходити представљање најновије збирке пјесама актуелног носиоца награде пјесника Ђорђа Сладоја. Свечаност почиње у 20 часова, у холу Владичанског двора у Мостару.