’’Шантићеве вечери поезије 2012’’ – Одржано књижевно вече савремених пјесника

У оквиру манифестације ’’Шантићеве вечери поезије 2012’’ синоћ је у холу Владичанског двора у Мостару одржано књижевно вече савремених пјесника на коме су учествовали Винка Перишић Шаренац, Весна Капор, Зоран Вучић, Анес Оручевић, Берислав Јурић и Сретен Видаковић.

’’Не знам да је икада у Мостару поезија читана на светијем, али и на свјетлијем мјесту’’, рекао је пјесник Берислав Јурић.

Књижевник Веселин Гатало промовисао је и књигу ‘Мехо Џегер – пјесник презрених и одбачених’.

’’За мене и Мостар који га познаје из прве руке, Мехо Џегер је био храбар човјек, поштен толико да ниједну своју ману, за разлику од опегланих лицемјера, ни пред ким није сакривао. Напротив, истурао би своје мане и слабости као заставу, својом директном увриједом ошинуо би најмочније и оне који су се сматрали најзаслужнијим у друштву. Презир треба зарадити, баш као и мржњу. Подругљива пјесмица је била његово оружје, моћно и незаустављиво, оружје које га је надживјело и живи и дан – дањи, које има да живи док је вијека Мостара, и које ће се и даље борити против лицемјерства и мржње.’’ казао је тим поводом Гатало.

Манифестација Шантићеве вечери поезије 2012’’ у организацији Српског просвјетног и културног друштва Просвјета ГО Мостар завршава се вечерас свечаном додјелом књижевне награде ’’Алекса Шантић’’ пјесникињи Дари Секулић. Ова престижна награда састоји се од новчаног дијела у износу од 5.000 КМ, те Шантићевог шешира и штапа. Додјели ће да претходи представљање најновије збирке пјесме Ђорђа Сладоја, актуелног носиоца награде.