Бадње вече и Божић у Гацку

И ове године, Бадње вече и Божић су свечано и богоугодно прослављени у Гацку. Благодат празника се осјетила већ на вечерњој служби која  је служена у старом храму Свете Тројице, а заједничка молитва великог броја вјерника је допринијела празничној атмосфери  у очекивању великог дана Рођења Христовог. Након вечерње службе свечана и дуга Литија са бадњацима се упутила градом ка новом храму Свете Тројице. Велики број дјеце и сњежне пахуље које су све бојиле у бијело су дали посебну драж овој вечери ишчекивања рођења Богомладенца.

Налагању бадњака је присуствовао Владика Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, који је након читања Јеванђеља благословио бадњаке и бесједом се обратио вјерницима. Бадњаци су наложени у порти новог храма а дружење је настављено уз ватромет, прокувано вино и пјесму.

Празнично јутрење је служено у 11 часова а у наставку Света Литургија. Светим Причешћем, радост Божића се умножила међу присутним вјерним народом, који се након завршене службе разишао својим домовима на породично прослављање великог празника.