Народна кухиња Епархије ЗХиП

Слаба материјална ситуација и немогућност социјално најугроженијег становништва, старих и изнемоглих лица, да себи обезбиједи неопходну храну, понукала је Епархију Захумско- херцеговачку и приморску да у Требињу 2003. г. отвори Народну кухињу. Храну за Народну кухињу спремају куварице Епархијског дома за око осамдесет корисника, од чега је њих тридесетак неспособно да дођу по свој оброк, па им се доставља храна кући. Спискове корисника прави Центар за социјални рад у Требињу, који обезбјеђује гориво и ангажује свог координатора који, с обзиром да познају особе којима је неопходно храну доставити на кућну адресу, заједно са нашим особљем разноси спремљене оброке на кућну адресу.

У почетку, када је формирана кухиња, која дјелује већ девет година у овом Епархијском дому, помоћ је обећала цјелокупна наша шира заједница, али, како је вријеме пролазило, изналажење средстава за храну као и сва потребна логистика, остала је  на самом њеном оснивачу Епархији захумско-херцеговачкој и приморској и малобројним донаторима. Ове године, уз разумијевање локалне власти, одобрена је једногодишња помоћ за за набавку хране за Народну кухињу.

У Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској никада људе нису одвајали по нацији или вјери, па и у Народну кухињу Епархијског дома долазе и Бошњаци и друге националности, једнако као и Срби, по свој оброк. С обзиром да је донатора све мање и Епархија Захумско-херцеговачка све теже успијева да одржи Народну кухињу, молимо људе добре воље да нам помогну у овом племенитом раду.

Присуство ових људи, којима је неопходна помоћ, суд је свијету и времену у коме живимо. Оно је огледало наше човјечности, испит и провјера наше бриге, љубави и осјећаја за другог човјека. Сваки од тих живота права је јеванђелска прича, пред којом не бисмо смјели затварати очи ни као појединци ни као заједница. Старост би морала опет постати оно што је одувијек и била: круна часног живота и благослов за околину, а не мука и заборав. Ово достојанство, не може јој повратити нико, сем нас самих.

Донаторске прилоге за рад Народне кухиње можете уплатити на жиро рачун:

HYPO BANKA TREBINJE
5520050002585256
са назнаком: за Народну кухињу Епархије ЗХиП