Светосавска акaдемија у Невесињу

У Дому културе „Небојша Глоговац“ вечерас је приређена Светосавска акдемија са богатим културно-умјетничким програмом. Општина Невесиње и Српска православна црква у сарадњи са културним и јавним установама суграђанима су уприличили достојну светосавску приредбу са разноврсним културним и музичким садржајима и духовним поукама.

Овогодишњи Светосавски сабор у Невесињу био је у знаку два велика јубилеја – 800 година од оснивања Хумске епископије и 130 година од прве светосавске академије у Невесињу.

Након Светосавске химне о првом српском архиепископу и просвјетитељу бесједио је свештеник Милан Унковић који свештеничку службу обавља у Лас Вегасу. Он је за Светог Сава рекао да је зачетник српске духовности, учитељ и путовођа, дипломата и иноватор и што је најважније свједок да постоји пут у живот вјечни. На академији је прочитана и бесједа књижевника мр Момчила Голијанина у којој се наглашава да је Свети Саво „обгрлио сав свој српски род, сакупио, ујединио и благословио и оставио аманет да живи у братском загрљају и слози“.

Наратори су, током програма посвећеног духовном препородитељу српског народа, пренијели духовне поуке протојереја др Владана Перишића.

Култ Светог Сава кроз пјесме су оживиле чланице етно група“Симонида“ и „Свети Димитрије“, композитор Горан Дука и ученици ОШ „Ристо Пророковић“, СШЦ „Алекса Шантић“ и Музичке школе „Свети Роман Мелод“.

Обиљежавање Светог Сава наставља су у недјељу светом литургијом у Саборном храму, школским приредбама и славским обредима у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“.

Извор: Радио Невесиње