Савиндан у Билећи

Празник Светитеља Саве је у Билећи и ове године свечано прослављен у низу догађаја посвећених Светом Сави. Свету архијерејску Литургију служио је Преосвештени Владика Захумско – херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење епархијског свештенства. Бесједом  се вјерном народу обратио  протојереј – ставрофор Борис Бандука.  Послије Литургије пошло се у литију улицама града и пререзан је славски колач. Након тога је уприличено народно весеље уз послужење у саборишту парохијског дома. Прослава је завршена истог дана свечаном академијом у Дому културе.

Кратко обраћање и здравица владике Димитрија послије свечане литије

Срећан празник! Срећна слава свима. Нека дође благослов Господњи на све вас, на овај град и на све вас који живите у њему. Нека дође на вас благослов Светога Саве, који је заправо један исти благослов Христов. Он је све оставио и отишао за Христом. Ми често чујемо то како је оставио дворе, наглашавамо оно што је оставио, али заправо радосна вијест  јесте у ономе шта је нашао,  да је имао шта да нађе. Нашао је многоцјени бисер… нашао је Христа, нашао је Цркву, нашао је Јеванђеље, нашао је Врлину, нашао је љубав према Богу и према ближњима. И то нам је оставио.

Човјек не може тек тако да се испразни од зла и да остави зло, него истовремено мора да чини добро. Тако да и ми то знамо, да тако чинимо у нашем животу. Кад год се одлучујемо на неку промјену у нашем животу, ми морамо нашу чежњу за другим испунити. Та чежња је увијек чежња за Богом и за ближњим. Ми смо тако устројени. Бог је тако хтио да нас устроји. Човјека – највеће биће које је створио и које је предодређено за спасење, које је призвано на спасење. Међутим, иако смо најсавршеније Божије створење ми нисмо створени аутономни, пошто нам, дакле, треба други. Тако нас је Бог устројио да би били бића љубави, да би били налик Њему, да би били бића која чезну за спасењем својим и за спасењем својих ближњих.  Такав је био наш Свети отац Сава. 

Много шта је он урадио. Много шта је започео у српском народу. Био је први законодавац. Био је први просветар. Прве болнице је отворио. Све вриједно,  што може да нам на ум падне, он је започео.  Зато што његово раније знање, његови дарови, пошто је отишао у манастир нису се изгубили, него су се умногостручили, те их је он предао нама. Тако нам је он зачетник вјере, али зачетник и просвјете. Данас празнују наше школе и наша дјеца. Зачетник болница и лијечења. Законодавац наш први.  Једноставно он је био почетак нашег истинског живота. Почетак пута у Живот Вјечни.

Нека сте благословени, нек је срећан празник и слава још једном. Живјели! Христос воскресе!