Други дан скупа „Теологија у јавној сфери 2019.“

Јединствена манифестација „Теологија у јавној сфери” у свом другом дану, шесте године свог одржавања, манифестовала се кроз три кратка предавања, презентацију, разговор о књизи и панел дискусију.
На почетку радног дијела дана одржана су три краћа предавања, по узору на чувене TED talks, која су привукла пажњу већ својим насловима, одржавајући је до самог краја говора сва три предавача. На тему „Утицај информационих технологија на процес образовања омладине и научног стваралаштва” говорио је проф. др Жељко Ђуровић. „Држава – могући концепти”, тема је којом се бавио проф. др Миодраг Зец. Теолог Благоје Пантелић говорио је на тему „Црква, медији, критика – Шта је Теологија.нет”, пружајући присутнима и широј црквеној али и јавности уопште ретку прилику да чују оштру критику црквених медија и то изнесену, уствари, као самокритику.

 

Непосредно након поменутих краћих предавања, такође у Културном центру Требиње, услиједила је презентација Идејног рјешења спомен села у Мркоњићима, којој су присуствовали премијер и други представници Владе Републике Српске, као и представници Града Требиња.

 

У амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент, средином овог другог дана Симпосиона приређен је разговор о књизи проф. др Предрага Драгутиновића „Interpretation of Scripture in the Orthodox Church: Engaging. Contextual Hermeneutics in Orthodox Biblical Studies”, који је са аутором водио доц. др Андреј Јефтић, а током које су присутни могли да уживају у једном врло садржајном дијалогу.

 

Трећа по реду, на овогодишњем Скупу, а једина панел дискусија током његовог другог дана имала је за наслов „Мит, нација, црква, држава”, током које су своја становишта износили доц. др Душан Крцуновић, проф. др Богољуб Шијаковић и проф. др Срђан Шљукић уз модерацију Вукомана Миленковића.