Концерт у Саборном храму – 12 година хора Света Анастасија Српска

Сабравши четрдесет појаца хор је, у недељу 21.октобра, у требињском Саборном храму, одржао свој први самостални концерт, прославивши 12 година свога постојања и рада у Славу Божију и корист Цркве Христове. Уз присуство Епископа ЗХиП Г. Григорија, свештенства и монаштва наше Епархије и бројне публике, имали смо прилику да уживамо у разноврсном програму, као  и да стекнемо увид у дуготрајни, предани и богоугодни рад чланова и руководитеља хора.

Више генерација је, у току ових 12 година, кроз овај хор пошло путем православног-литургијског живота, којим и ова наша требињска црквена заједница иде и за који се бори. Чланице овог хора су ученице основних и средњих школа у Требињу, а оне које су у хору од његовог оснивања сада су студенткиње разних факултета: Теолошког, Филолошког, Медицинског и др. Посебна радост је што наша Анђелка Радуловић завршава у Атини појачку школу „Симона Караса“, у класи професора Игора Зиројевића , гдjе ће савладати теорију византијског појања и стећи практично појачко искуство.

Појање на богослужењу јесте управо умножавање јеванђелског таланта и дара. Уз учење црквеног и народног појања чланови нашег хора се уче заједничком животу и служењу, смирењу и трпљењу једних према другима, а то значи да се сви заједно учимо љубави. Љубав у заједници јесте и почетак и крај сваког служења у Цркви.

Присутне је поздравио и о раду хора говорио старешина храма Св.Тројице у Гацку протојереј-ставрофор Велимир Ковач. Хор се под водством и руковођењем презвитере Бранке Јанковић представио појањем богослужбених пjесама византиjског напjева и по Мокрањцу, затим црквено-народним пјесмама уз музичку пратњу, као и народним пjесмама.

Посебну благодарност хор дугује и професору музичке школе у Требињу Милисаву Сукоњици, као и ученику Милошу Ковачевићу који су својим учешћем у програму уљепшали овај концерт!

НА МНОГАЈА ЉЕТА!