Посјета предсједника Републике Србије и предсједавајућег Предсједништва БиХ  Саборној цркви у Мостару

Предсједник Републике Србије г. Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ г. Милорад Додик посјетили су Саборну цркву у Мостару, те након обиласка радова  истакли како завршетак обнове очекују у идућој години.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, захваливши  челницима Србије и БиХ на посјети, рекао је како ће према тренутној динамици посла храм бити 2020. године потпуно завршен. За успјешну обнову он се захвалио Републици Српској и Републици Србији али и бројним појединцима који су себе уградили у тај храм.

Додик је након обиласка радова нагласио како је изузетно задовољан динамиком радова и видљивим напретком. Рекавши како је упознат с чињеницом да  је неопходан још одређени износ средстава, истиче да ће их осигурати  Република Србија и Република Српска.

„Ми смо преузели обавезу, ја у име Републике Српске а господин Вучић у име Србије, да тај износ средстава осигурамо, да буде храм у динамици у којој се очекује и завршен. Овај храм има несумњив национални значај за Србе на овим просторима и ми морамо показати нашу способност да се брзо окупимо и завршимо ову важну нашу цркву, храм, споменик, који је брутално срушен 1992 године“, рекао је Додик.

Обнову Саборне цркве веома значајном оцијенио је и предсједник Србије Александар Вучић, наводећи како се нада  да ће на свечано отварање обновљеног храма идуће године опет доћи  у Мостар.

„Храм Свете Тројице у Мостару, изграђен 1873. године, био је највећи српски православни храм и једна је од највећих и најважнијих светиња на подручју бивше Југославије, који је на ужасан начин уништен 1992. године“, подсјетио је Вучић. Стога је како наглашава поносан  што су Република Српска и Република Србија могле дати свој допринос у изградњи тог  храма.

„Он је важан за наш народ у Мостару и оних 4000 до 5000 Срба који живе у Мостару, а и оних  који су живјели у Мостару,  али и за читав источни дио Херцеговине  и цјелокупан српски народ“, рекао је Вучић. Сматра да је Саборна црква у Мостару важна и за Бошњаке и Хрвате, и да сви могу живјети заједно и да поштују једни друге.